Vold og overgrep

To menn slipper utvisning etter grov voldtekt

To menn fra Eritrea voldtok og mishandlet en kvinne i flere timer. Aktor ville ha mennene utvist fra Sverige, men tapte. Mennene rømte fra Eritrea for å unnslippe militærtjeneste og risikerer straff ved retur, mener tingretten.

Den grove voldtekten fant sted i september i Stockholm. Mennene på 30 og 32 år påstod at kvinnen hadde frivillig sex med dem. Tingretten mente dog at kvinnens forklaring «var svært overbevisende». Hun fortalte at hun ble truet med kniv, slått og voldtatt i flere timer. Skader hun ble påført, samt DNA, styrket hennes vitnemål. Retten dømte mennene til fem års fengsel. De må også betale kvinnen 140.000 kroner i oppreisning.

Begge mennene snakker dårlig svensk og har ikke fast jobb.

Nei til utvisning

Aktor ville også at mennene, som er eritreiske statsborgere med permanent opphold i Sverige, skulle dømmes til 15 års utvisning fra Sverige. Da satte tingretten foten ned. Ettersom mennene forlot Eitrea illegalt for å unnslippe militærtjeneste, vil de sannsynligvis straffes for det ved retur til landet.

Rätten konstaterar att männen med all sannolikhet skulle utsättas för straff eller förföljelse om de återvände, och avslår därför yrkandet om utvisning.

Aktor Liselotte Nilsson antar at mennene kommer til å klage på dommen for voldtekt, da de anser seg som uskyldige. Da vil i så fall Nilsson vurdere å be lagmannsretten behandle spørsmålet om utvisning på nytt. En såpass lang straff mener hun påtalemakten tidligere har anbefalt skal føre til utvisning.

At utvisning avvises strider nok mot mange svenskers og nordmenns rettsfølelse.