Aktuelt

Lovløse tilstander: Butikker stenger grunnet vold, trusler og ran

Butikker i Malmø overtas av kriminelle gjenger. Butikkene brukes både til å gjemme og selge narkotika, og butikkeiere opplever seg maktesløse. De lovløse svenske tilstandene brer med andre ord om seg.

Lovbrudd mot butikker i Malmø øker, ifølge politiet. Kriminelle regelrett kaprer butikker som brukes for å selge narkotika.

Butikker i Malmø kapres av kriminelle. Vi har hatt en butikk i sentrale Malmø som mer eller mindre er kapret av gjengkriminelle personer. De tok over hele virksomheten og både truet om mishandlet butikkeierens familie, forteller politiet.

Gir opp butikken sin

En butikkeier forteller – på arabisk – at han har gitt opp: «En gang var det tre personer som angrep meg. En av dem holdt en kniv mot strupen min. Jeg er psykisk utmattet av alt dette her og vil ikke lengre utsette meg for risikoen for å bli truet eller drept.»

Ifølge Svensk Handels statistikk er det generelle bildet at trusler og vold mot butikkansatte i Sverige øker. Omfanget er voldsomt:

«Nesten halvparten av dagligvarebutikkene, først og fremst matbutikker, oppgir at personalet deres har blitt truet den siste måneden. En av seks oppgir dessuten at personalet har blitt mishandlet.»

Ingen som driver en virksomhet i Sverige ser ut til å kunne føle seg trygge, som eieren av en veterinærklinikk i Varberg kommune. Han ble nylig utsatt for væpnet ran og ble frastjålet sprøyter og medikamentet Fentanyl, som er langt sterkere enn morfin.

Statsminister Stefan Löfven mener at det er fattigdom og sosioøkonomiske årsaker som tvinger «svensker» til å begå denne typen lovbrudd. Man må kunne spørre seg: Hvor mange kriminelle gjenger opererte på denne måten  på 1930-tallet da Sverige virkelig var fattig?