Politikk

Gratis lunsj til alle!

Svenske myndigheter markedsfører seg selv internasjonalt som et land der innvandrere, også dem uten inntekt og uten lovlig opphold, serveres gratis lunsj. Jo flere barn du har, dess høyere økonomiske bidrag får du, forklares det høystemt. "Meningsløst", sier talskvinne for Moderaterna.

På svenske myndigheters nettside Sweden.se promoteres Sverige som et land i fremste verdensklasse i velferdsgoder. Informasjonen om lykkelandet er å få på både engelsk, kinesisk, russisk og arabisk. I lykkelandet får også papirløse, illegale, gratis helsetjenester. Sverige, sies det, er en stat med «veldig sjenerøse bidrag og fordeler».

Detaljer om trygdegoder gis

En liste med 10 tema gir eksempelvis detaljert informasjon om hvilke rettigheter den enkelte og dennes familie har i landet. (Ikke ett ord om plikter.)

Skrytegrafikk fra svenske myndigheter.

  1. Gravide kvinner får gratis eller subsidierte kurs for å forberede seg til fødselen. Man kan også allerede to måneder ut i svangerskapet få sykepenger på inntil 80 prosent av inntekten, utbetalt av NAV (Försäkringskassan). Etter fødselen kan man bo på et «hotell» tilknyttet sykehus, der man bor gratis med mat inkludert i tre dager.
  2. Sverige har «superhøy» foreldrepermisjon på 480 dager, og er et av de beste argumentene for at Sverige er «barnevennlig». I de 390 første dagene får man utbetalt 80 prosent av inntekten, deretter regnes det ut en flat inntekt for alle. Også de som ikke arbeider har krav på utbetalt foreldrepermisjon. Permisjonen kan videreføres frem til barnet er åtte år. Permisjonsretten knyttes til hvert enkelte barn, slik at «foreldre kan akkumulere permisjon for hvert barn». Foreldre har også rett til å få redusert arbeidstiden med 25 prosent opp til barnet er åtte år, uten kompensasjon, dog.
  3. Her får vi vite hvor flinke svenske fedre er til å ta permisjon for å ta seg av småbarna sine, og at staten jobber for at de skal bli enda flinkere.
  4. I tillegg til betalt foreldrepermisjon etc., «sikrer regjeringen i tillegg et månedlig barnebidrag inntil barnet er 16 år gammelt». Beløpet i dag er 1.250 kroner i måneden per barn. Hvis du har mer enn ett barn, får du «et ekstra familiebidrag», et «flerbarnstillegg», som øker for hvert barn. «Så, en familie med seks barn mottar ikke bare7.500 kroner ekstra per måned i barnetrygd, men også et tillegg på 4,240 i måneden i flerbarnstillegg fordi de har seks barn.»
  5. Gratis skole, nesten også førskole, som koster maks 1.425 kr i måneden. «Som innbygger i Sverige trenger du ikke å bekymre deg ved å spare penger månedlig til ditt barns utdannelse: Skole for barn i alderen 6 til 19 år er gratis, med gratis lunsj.»
  6. Helse, tannlege inkludert, er i hovedsak gratis til man er 20 år. Etter dette koster en legekonsultasjon mellom 100 og 300 kr. Hvis man overstiger 1.100 i gebyr i løpet av året, får man frikort. Sykemeldes du, har du krav på lønn mens «du kan konsentrere deg om å bli bedre», minus første sykedag. Du får 80 prosent av inntekten din i sykepenger.
  7. Med barnevogn reiser du gratis på buss i noen byer, som i Stockholm.
  8. Bibliotek som er barnevennlige (og gratis, selvsagt).
  9. Sverige er også svært babyvennlig i det offentlige rommet. Endog restauranter tilrettelegger med babystoler.
  10. Er barnet ditt sykt, gir de fleste arbeidsgivere deg fri i inntil 120 dager i året med 80 prosent betalt permisjon. Dette gjelder også hvis du må være hjemme med en som har pleiebehov (som eldre). «Foreldre med syke eller funksjonshemmede barn i over seks måneder kan i tillegg også motta et bidrag til barnet blir 19 år.»

Nettsiden er preget av bilder fra et lykkelig, vakkert og plettfritt land, ja, man får asosiasjoner til Edens hage. Ikke ett ord om kvinners utrygghet i det offentlige rommet, alle voldtektene, pensjonister som bor på gaten, angrepene på blålyspersonell, klanene som herjer byer og forsteder, alle voldtektene – gruppevoldtekter av verste slag inkludert, og all skytingen i gatene, samt bomber og granater som eksploderer endog i boligområder.

Sverige er med rette kalt landet tilhørende en annen planet.

Folk er fly forbanna

På Facebook koker det av sinte svensker. Hos Jan Sjunnesson, forfatter og samfunnsdebattant, sies blant annet dette:

– Sverige vekker interesse

Svenska institutet står offisielt bak denne reklamekampanjen. Sjef for kommunikasjon ved instituttet, Per-Arne Wikström, ser ingen problem overhodet med at verdens inviteres til gratis lunsj livet ut i Sverige. «Vi har et system som vekker interesse», sier han, og med system mener han velferdsstaten.

Ja, nå kan man logge seg på mobildata i den arabiske ørkenen og planlegge for seg og sin families nye liv på skattebetalernes regning. Det er bare det at denne velferden, den kommer nok til å ende i solnedgang om ikke så lenge. For når man lever over evne, er det den veien det går. Det vet ethvert normalt oppegående menneske. Men Sverige er som kjent ikke en oppegående stat. Det har akademia, mediene og politikerne sørget for.

TV4