Terrorisme og ekstremisme

Veldig lav risiko, sier terrorforsker, mens PST sikter norsk IS-kvinne

Terrorforsker sier at det er veldig lav risiko å hente hjem barn og mødre fra IS-leire. Samtidig kommer nyheten om at den norske IS-kvinnen med en syk sønn er terrorsiktet av PST.

Forsker Thomas Hegghammer mener det er «sikkerhetsmessig lite utfordrende» å hente hjem norske IS-kvinner med barn (NRK 8. oktober).

Hegghammer peker på disse årsakene:

«Det er normer i IS mot kvinnelig deltagelse i operasjoner»

Det kan virke som ideen om at kvinner ikke deltar i krig fortsatt er fremtredende hos noen forskere, men stemmer det? I al-Hol-leiren i Syria har en gruppe IS-kvinner nylig opprettet en slags shariadomstol for å dømme andre kvinner til døden. Blir du dømt er straffen ofte enten bli stukket i hjel med kniv, kvalt eller IS-kvinnene brekker nakken til de «dømte». Det er virkelig noen «trivelige jenter» som ikke deltar aktivt i IS-kalifatet.

Men hvilke normer er det forsker Hegghammer egentlig referer til? Er alle selvmordsbombe-angrepene begått av IS-kvinner, blant annet i Mosul, allerede glemt? Flere av disse kvinnene valgte frivillig å delta i «jihad». Hva med IS-kvinnene Muhajirat, som direkte betyr kvinnelige innvandrere som sympatiserer med IS, som aktivt opererte som skribenter, formidlere av et kalifat i IS-magasinet Dabiq og Rumiyah. Var ikke de aktive (nok) i krigen i Syria?

«Kvinnene som er aktuelle å ta tilbake har forpliktelser til barna sine. De er i en familiesituasjon, og i en annen stilling enn en enslig person med lite å miste»

Det er en kjensgjerning at også barnesoldater blir brukt av ekstremistgrupper som IS. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har tidligere skrevet om barnesoldater som blir brukt i selvmordsangrep i strid. Barn som kommer fra IS’ egne barnetreningsleir hvor de blant annet har lært å henrette fanger.

IS er ikke de eneste som bruker barn som selvmordsbombere. I Nigeria bruker de unge jenter som selvmordsbombere, mens i Afghanistan blir barn fortsatt brukt av alle sider i konflikten — enten til å lage våpen, flytte eksplosiver eller som selvmordsbombere.

Listen over land og grupper som utnytter barn er dessverre lang. Og uansett står vi overfor den gordiske knuten: vi vet ikke hvem som hva og hva de er i stand til.

«Norge har gode ressurser til å håndtere og redusere den eventuelle sikkerhetsutfordringen gjennom et godt mottaks- og sikkerhetsapparat»

Men vi vet at det blir kostbart, og da tenker jeg ikke bare økonomi.

Det kan være at det er «veldig lav risiko» å hente disse til Norge, men som Hegghammer selv konstaterer er det ikke risikofritt.

Og mens jeg skriver denne kommentaren tikker det inn at IS-kvinnen med den syke sønnen, som de fleste medier har propagandert for skal få komme til Norge med barna, og som MDG på fredag i Stortinget foreslo skulle hentes (kun med støtte fra SV og Rødt), nå er siktet av PST for «deltagelse i en terrororganisasjon». PST har dermed endret statusen til denne IS-kvinnen fra mistenkt til siktet, og forklarer det med at de skal innhente «finansiell informasjon» om henne som igjen krever at hun er siktet.

Kvinnen nekter. Hun har bare vært husmor.