Islam

Koranen den mest populære boka i fengslet

Koranen er den desidert mest populære boka på bibliotek i fengsel blant innsatte. Dette viser en undersøkelse Dagbladet har utført, men avisen gjør knapt et nummer ut av dette.

Dagbladet har undersøkt utlånslistene til fengslers bibliotek i Norge. På topp i Oslo fengsel i 2019, et av Norges største høyrisikofengsler med kapasitet til 243 innsatte, ligger en kroppsbygningsbok, Muscle & fitness UK. Deretter overtar Koranen, som innehar 2., 3. og 4.plassen. På 5. plass ligger boken Blodig brorskap: på innsiden av Oslos gjenger. På 6.plass finner vi Operasjon Gamma: jakten på Norges farligste kriminelle miljø.

Dagbladet (betalingsmur 17. oktober) gjør ikke noe nummer ut av Koranens popularitet, som antakelig forteller oss en særdeles god del om fangebefolkningens sammensetning. Koranen befinner seg også i andre ulike utgaver: to på delt 45.plass, en på 67. plass, og i tre utgaver på 96 plass.

«Rørende», sier litteraturkritiker

I Trondheim kretsfengsel troner Koranen som nummer 1 på faglitteratur, mens i Halden ligger denne boken på 9. og 13. plass på totallisten.

De innsatte har stort sett samme tilgang på bøker som ved folkebibliotekene, skriver Dagbladet. Krim, både fiksjon og virkelighet, er også populært.

Dagbladets litteraturkritiker, Cathrine Krøger, forklarer de innsattes smak på følgende måte:

– Den er vel som hos folk flest, men kanskje ikke preget av at dette er folk som leser veldig mye skjønnlitteratur. Lier Horst, Nesbø og Dan Brown er jo øverst på de fleste bestselgerlister. Tegneserier også, sier hun.

Ja, vi er mange som har Koranen i bokhylla, men av helt andre grunner enn det spirituelle, politiske eller juridiske. Det handler om å opplyse seg selv om Norges raskest voksende reliogionsideologi.

Etter å ha sett selve statistikken sier Krøger:

– Koranen og Bibelen ligger vel ikke så høyt på bibliotekets (folkebibliotekene, red.) utlånslister vil jeg tro.

Krøger hopper her helt over at Bibelen overhodet ikke er på listen over innsattes foretrukne litteratur. Hun synes videre det er «rørende» at boken 101 dikt om kjærleik, er på listen, nærmere bestemt på 5. plass over skjønnlitteratur i Trondheim.

Dagbladet skal dog ha takk for at avisen ga oss et interessant statistisk innblikk i hva som foregår i norske fengsler.