Politikk

Sa nei til å dekke seg til. Ble straffet av skolen

En student nektet å møte frem i en moské som del av undervisningen. Ifølge instruksen fra skolen, måtte Vibeke Christensen (24) og medstudentene kle seg anstendig av hensyn til "respekt" for moskeen og islam. Christensens moskénekt ble straffet av skolen med registrert fravær.

Søndag kveld 4. august tikket det inn en epost til Vibeke Christensen fra skolen, Nordvest VUC i Holbæk. Hennes klasse skulle på utflukt dagen etter til en tyrkisk moské, var beskjeden. Læreren skrev følgende:

«Derfor vil jeg be dere om å tenke på hva dere tar på dere av tøy. La være med å ha alt for korte shorts/underdeler på eller trøyer uten ermer. Også om været skulle passe til det.»

Læreren fortsatte slik:

«Moskeen er et betydningsfullt sted for dem som går der, og vi som gjester skal naturligvis respektere det.»

Vibeke sier hun mistet munn og mæle, og hun ble irritert over at «noen skal bestemme hvordan jeg skal gå kledd».

Foto: privat

Hun udeblev derfor fra de to lektioner mellem klokken 12.20 og 14.10, hvor eleverne besøgte den lokale moské. Dels fordi det var næsten 30 grader den dag, »så det ville være ulideligt at gå rundt i lange bukser og en trøje«, dels fordi hun var både »skuffet og irriteret« over sin skole.

»Jeg kan ikke lide at jeg bliver påduttet noget. Jeg vil gerne selv vælge, hvordan jeg skal gå klædt, og hvordan jeg skal være. Det her gik bare imod alt, hvad jeg synes var okay, at jeg skulle indordne mig under.«

Hennes moskénekt førte til at hun ble oppført med fravær. Halvannen uke senere ble hun pålagt å skrive en oppgave for å kunne få fraværet annullert.

Også med hodeplagg, sier DF

Saken har ført til debatt blant toppolitikere i Danmark. Det er oppsiktsvekkende for mange at Dansk Folkeparti (DF), anført av prestedatteren Marie Krarup, kjent for å være hard i klypa overfor islam, mener at moskébesøk for elever er en god ting, og hvis besøket innebærer at de kvinnelige gjestene må dekke til håret. Partiet Nye Borgerliges Mette Thiesen er sint og dypt sjokkert over DFs holdning. På Facebook i går skrev Thiesen følgende:

La meg gjøre det helt klart: I Nye Borgerlige mener vi at Vibeke Christensen skal hylles og ha en medalje fordi hun ikke vil underkaste seg sharia.

Da Berlingske tidligere på dagen kontaktet meg for å høre om Nye Borgerliges holdning til denne saken, hadde jeg ikke regnet med at artikkelen ville bli en konfrontasjonshistorie mellom oss og DF. Jeg regnet derimot at motstanden ville komme fra Morten Østergaard og venstrefløyen.

Jeg er mildt sagt sjokkert over at DF mener at mosébesøk skal være obligatorisk for danske skoleelever, samt at partiet synes det er greit at elever skal la være med å ta ”alt for korte shorts/nederdele på eller trøje uden ærmer”, fordi moskéen krever det.

Marie Krarup fra DF sier at det er en naturlig del av undervisningen, og at eleverne må følge moskéens regler – også hvis moskéen krever, at lærere og elever skal ta på hodeplagg. Jeg er svært forundret og meget harm over DF’s holdning til dette spørsmålet.

Mette Thiesen, foto fra hennes Facebookprofil.


Nye Borgerliges holdning er helt anderledes. Ingen skal i vår optikk tvinges til det som Marie Krarup og DF vil tvinge danske skoleelever til. Ingen danske skal tvinges til å underkaste seg sharia, og moskébesøg skal selvfølgelig ikke være obligatorisk.

DF melder seg inn i den utvidede venstresiden? Vel, da baner partiet ytterligere veien for Nye Borgerliges vekst, partiet som aller tydeligst i dansk politikk forfekter at i Danmark er det Danmark først som gjelder.

Les vårt eksklusive intervju med Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund.

Berlingske