Forskjellsbehandling og diskriminering

Antisemittisk vold øker i Sverige

Antisemittisme har økt kraftig i Malmø på grunn av muslimsk innvandring fra Midt-Østen og Nord-Afrika.

Det er ingen tvil om hvem som står bak den økende antisemittismen, nemlig personer med arabisk bakgrunn.

Svenske myndigheter har lovet å ta tak i problemet, men antall anmeldelser av antisemittisk vold har likevel økt.

Hat mot jøder er dypt forankret i religion og kultur. Nå forteller unge jøder i Malmø at de ikke tør å gå på skolen i frykt for å bli slått ned.

«De negative holdningene overfor jøder i Europa har økt jevnt og trutt siden tusenårsskiftet. Jeg mener det er mer antisemittisme i Europa i dag enn noen gang etter andre verdenskrig,» sa Abraham Foxman for noen år siden. Han har viet hele sin karriere til den største amerikanske organisasjonen som kjemper mot jødehat.

State Radio har nylig intervjuet 18 år gamle Daniel Vaknine som begynte på videregående skole i 2016, men som ble tvunget til å bytte skole etter bare en måned på grunn av hat og trusler fra andre elever i Malmø. Han er også kritisk til skoleledere som lukker øynene for problemet. Han sier at det kun gjenstår tre skoler i Malmø hvor sammensetningen av elever fremdeles er slik at jøder kan studere der.

– Du kan ikke gå på skolen med en synlig davidstjerne, fordi det er en høy risiko for å bli mobbet, trakassert eller slått ned, sier han til Sveriges Radio.

De antisemittiske holdningene blant muslimer i Malmø er ikke kun blant skoleelver. Det kommer inn med morsmelken. Jødiske småbarnsforeldre i byen blir derfor tvunget til å flytte sine førskolebarn på grunn av hatet fra muslimske barn.

I takt med den muslimske innvandringen til Malmø flytter jøder ut av byen. Mange flytter til Stockholm hvor problemet fremdeles ikke er like utbredt, blant annet fordi det er større avstand mellom sentrum og de innvandrertette områdene sammenlignet med Malmø.

Daniel er en av dem som vurderer å forlate hjembyen Malmø og flytte til Stockholm. Han forteller at han ikke kan forestille seg å stifte familie i Malmø slik byen har utviklet seg. Andre jøder velger å emigrere fra Sverige og de fleste bosetter seg i Israel.

Det samme skjer over hele Europa hvor muslimer bosetter seg. Lena Posner Körösi, leder for det svenske jødiske sentralrådet, sa nylig i et intervju med SVT at journalister må slutte å mørklegge problemet. Körösi er nestleder i European Council of Jewish Communities og medlem av styret for European Jewish Congress. Hun er utdannet psykolog. Hennes far kom til Sverige i 1939 fra nazi-Tyskland, men familien ble myrdet av nazistene. Moren hennes var datter av russiske jøder som i 1906 flyktet til Sverige fra pogromene i Russland.

Det spørs om ikke Körösi og Daniel Vaknine snakker for døve ører når de ber skoleledelse og journalister skrive om muslimsk antisemittisme?