Vår kultur på sitt beste: Tusener i sorg over 3 terrordrepte danske barn

Danmarks rikeste mann, klesgiganten Anders Holch Povlsen (46), og hans kone Agnes Holch Povlsen (40), mistet tre av deres fire barn i terroren på Sri Lanka sist søndag. Familien overøses med omsorg og sympati fra politisk lederhold til mannen i gata. Tusener gikk i fakkeltog til minne om barna og til støtte for de overlevende. Dette er vår vestlige kultur på sitt aller beste: Vi står sammen når det gjelder, uansett sosial klasse.

Offentligheten kjente ikke navnene på barna til Anne Holch Povlsen og Anders Holch Povlsen, Danmarks rikeste og eiere av klesgiganten Bestseller. Nettopp grunnet den store formuen har barna vært beskyttet av foreldre, familie, venner og kolleger. Familien har levd et svært anonymt og tilbaketrukket liv.

Da det ble klart at et av hotellangrepene på søndag hadde tatt livet av tre danske barn, og etternavnet på de etterlatte ble kjent dagen etter, gjorde dette et massivt inntrykk på dansk offentlighet. På en pressekonferanse til støtte for familien, hadde statsminister Lars Løkke Rasmussen betydelig problemer med å holde tilbake gråten.

En far og mor til fire barn står igjen med ett barn. Et barn har mistet alle søsknene.

I går sendte familien en tekstmelding til lokalavisen i Herning, byen som ligger midt på Jylland. I tekstmeldingen oppgir familien navnene på de drepte:

Alfred (5)

Agnes (12)

Alma (15)

Tilbake er den 10 år gamle datteren Astrid.

Det ble holdt en minnestund på torget Brande i Herning i går, ledet av den  lokale presten. Presten leste opp en hilsen fra ekteparet, også mottatt på SMS:

«Vi sender jer de kærligste hilsner, kærligste tanker, og er dybt taknemlige over alt den hjertevarme vi har modtaget de seneste dage. Tabet af våres elskede børn Alma, Agnes og Alfred er helt ubegribeligt. «

Sådan lød indledningen på en sms, som præst Arne Holst-Larsen læste op ved torsdagens mindehøjtidelighed på Brande Torv.

Slik lød fortsettelsen på meldingen:

«Med de mange dejlige mennesker vi har omkring os, nære venner, dygtige kolleger og vores kærlige familie vil vi sammen komme gennem det. Vi sætter umådelig stor pris på den medmenneskelighed, der også vises i Brande i aften – overfor ikke kun vores familie og børn, men over for alle ofrene for de grusomme handlinger på Sri Lanka. Anders & Anne.»

Minnestunden ble avsluttet med Eric Claptons udødelige «Tears in heaven».

Tusener vandret deretter med fakler til hjemmet til familien i Stavtrup ved Aarhus. Et folk står samlet i det som burde være nettopp «ubegripelig», men som dessverre ikke er det i vår terrortid grunnet islam.

Danskenes reaksjon på det forferdelige er forbilledlig.

Se foto av den sørgende folkemengden her.