Islam

Terroren på Sri Lanka: Skal politikere og biskoper peke ut de ideologiske medløperne?

Sri Lanka er rammet av simultane terrorangrep mot blant annet tre store kirker og tre luksushotell. Målet for den angivelige muslimske terrorgruppen var å drepe flest mulig. Over et halvt tusen mennesker er døde eller såret. Med Christchurch i friskt minne: Hva sier våre vestlige politiske lederskap nå? Skal politikerne lete etter og peke ut hvem og hva som skapte det ideologiske klimaet bak terroren?

Det forferdelige som har skjedd på Sri Lanka er det samme vi har sett skje to ganger i indiske Mumbai (2008 og 1993), og i Paris november 2015: simultane terrorangrep der målet er å drepe flest mulig, og der man lykkes med intensjonene. På Sri Lanka ble terrorangrepene rettet mot kirkene under dagens påskegudstjeneste, tidlig morgen vår tid, ifølge myndighetene. Selvmordsbombere skal være involvert i angrepene på minst to av kirkene. National Thowheeth Jama’ath, en ekstrem muslimsk gruppe, antas å stå bak.

Man har ikke oversikt så langt over antall drepte og sårede. Dessuten meldes det i formiddag vår tid om to nye eksplosjoner, den ene på et hotell i utkanten av hovedstaden Colombo. To skal være drept der.

Det ligger altså an til at tallet på drepte kan stige til over 200, og godt over et halv tusen mennesker kan allerede være skadet.

Hva skal de nå si?

Sri Lanka domineres av den fredelige buddhismen, ca 70 prosent av befolkningen. Nesten 13 prosent er hinduer, 10 prosent muslimer og over sju prosent er kristne.

Når det etter all sannsynlighet slås fast at dette er et angrep fra Muhammeds rekker på kristne gudshus på en av årets helligste dager (samt hotell), hva vil da våre politiske ledere stå frem med av budskap? Ideologisk og patologisk hat lå bak de forferdelige handlingene på New Zealand, hvis man skal ta terroristen Tarrants «manifest» på alvor. Vi glemmer ikke bildene av New Zealands statsminister som iførte seg hijab i visstnok solidaritet med islam etter terroren. Og her er Erna Solberg fra Høyres landsmøte:

– Dette er sjokkerende og opprørende. Det viser igjen hvor farlig hat kan være. Et hat som rettet seg mot mennesker i bønn. Et hat med våpen i hånden som har tatt livet av så mange mennesker. Angrepet vekker også de vonde minnene fra terroren i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

– Vi ønsker et samfunn der alle kan leve det livet de ønsker, uansett bakgrunn. Vi fordømmer alle former for ekstremisme og vil fortsette å bekjempe disse holdningene.

– New Zealand, de drepte og deres familier og deres trosfeller er i våre tanker i dag. Og muslimer i alle land som samles i fredagsbønn. De skal vite at de har vår medfølelse (våre uthevinger).

Hvis vi legger til grunn at det er National Thowheeth Jama’ath som står bak, noe øverste politiledelse på Sri Lanka har fryktet en stund: Hvilket «hat» var det som rammet tusener på Sri Lanka i dag, Solberg? Hvor er «manifestet» til mennesker som dette? Manifestene (koranen, hadith og sira, Muhammeds historiske biografi), har sirkulert i skoler for barn og moskeer verden rundt i nesten 1 400 år. Hva skal du nå si? For har man sagt A (Christchurch), så må man vel også si B (Sri Lanka)?

Og vil Solberg kondolere medfølende med kristne verden over etter det simultane terrorangrepet? 

Malt seg inn i et hjørne

Og hva vil våre kristne ledere, som biskopene i vårt eget land, nå proklamere? La oss minne dem om hva OICs representanter sa etter Christchurch:

– Vold med utspring i islamofobi må bli møtt med «seriøse, omfattende og systematiske tiltak», heter det i en uttalelse fra de 57 muslimske landenes utenriksministre.

OIC uttaler at angrep mot moskeer og drap på muslimer viser «det brutale, umenneskelige og grusomme resultatet» av islamhat. Organisasjonen ber vestlige land som har muslimske innbyggere, minoriteter eller migranter om å avstå fra «uttalelser og handlinger som forbinder islam med terror, ekstremisme og trusler» mot samfunnet.

Vil vi få en solid fordømmelse av kristofobi og fobi mot alt som ikke er halal i henhold til sharia og Muhammeds praksis?

Ser dere politikere og kristne ledere hvilket hjørne dere selv har malt dere inn i ved å tilsløre islams DNA, parallelt med at dere hauset opp et angivelig «folkelig hat» på bakgrunn av enkeltpersoner – avvikere – med vestlig bakgrunn som bar på et politisk, ideologisk og patolgisk hat, et hat de ikke kan finne noen som helst næring til i bibelens fortellinger om Jesus? 

Ja, vi trenger en handlingsplan mot «hat», Trine Skei Grande og Jan Tore Sanner, men dere tenker virkelig fremdeles ikke på det hatet som er det mest ødeleggende i vår samtid, og som vokser i stort mon år for år også i landet lengst mot nord? «Kampen mot hatefulle ytringer må kjempes hver dag», skrev nemlig de to statsrådene forleden. Uten å nevne det iboende hatet i islam. Tvert om var det ikke-muslimers skepsis til islam som ble trukket frem. Muslimer ble fremstilt som ofrene.

Og det kommer nok til å fortsette i det sporet, sann mine ord. For skulle Skei Grandene og Sannerne ta innover seg virkeligheten; at de har spredd løgner år ut og år inn – for det er det de har gjort -, da slår de beina under sin egen troverdighet. De er ferdige i politikken.

Reaksjonene som mediene skal hente inn fra våre ledere de kommende dagene skal bli uhyre interessant å følge med på. Man fornemmer at det begynner å bli vel varmt under deres føtter.

Og foreløpig er dette Erna Solbergs første offisielle kommentar: terroren var meningsløs. Hvordan er dette mulig i dag med all tilgjengelig informasjon om krigens islam et par tastetrykk unna?