Kriminalitet

Waras kone siktet: En dypt tragisk dag for norsk politikk

Waras samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for brannen ved bilen natt til søndag.

Bertheusssen er pågrepet i ettermidag og sitter i avhør.

Justisminister skal ha fått vite om siktelsen tidlig i ettermiddag, etter det HRS forstår ut fra våre kilder.

HRS har siden sist fredag kjent til at Bertheusssen skal ha vært mistenkt av personal innen politi.

Bertheusssen er ikke siktet for de andre forholdene knyttet til angrepene på familiens eiendom. De skal etterforskes videre. PST ved Benedikte Bjørnland, sier strafferammen for branntilløpet natt til søndag er på ett år. Bertheusen er siktet for overtredelse av straffelovens 225, altså å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det, sa Bjørnland på pressekonferansen som startet kl 16.

Dersom Bertheussen tiltales og felles, og uansett videre utfall av etterforskningen, er dette først og fremst en dypt tragisk dag for norsk politikk. Og det hele startet antakelig med Black Bok-teatrets oppsetning av «Ways of seeing», der Wara og Bertheussens hjem ble filmet i skjul som ledd i å avdekke et «rasistisk nettverk».

Bertheussen tok det tydelig meget tungt å få privatlivet invadert, slik hun opplevde den skjulte filmingen, noe den frem til nå anonyme kvinnen har gitt uttrykk for i leserinnlegg hos VG, samt på statuser på egen Facebook-side. Dette sammen med at samboeren gjennom 24 år, Wara, og hun indirekte, ble hengt ut som rasister, kan ha fått det til å tippe for henne.

Dette er selvsagt ikke minst en personlig tragedie både for justisministeren og hans samboer.

HRS kommer tilbake med mer.