Politikk

Krise mellom Sverige og Ungarn: Trakk Hitler-kortet

Den svenske sosialministeren har sammenliknet Ungarns familiepolitikk med Hitler. "Jeg er sjokkert", svarer Ungarns statsråd på feltet, Katalin Novák. I et åpent brev til Annika Strandhäll (S) krever Novák en unnskyldning. Novák peker også på at S i EU-parlamentet samarbeider med krefter som igjen samarbeider med høyreekstreme jødehatere.

Det «oser 30-tallet» av Ungarns familiepolitikk, twitret Annika Strandhäll om Viktor Orban og hans regjerings satsning på at ungarske familier skal få flere barn. Strandhäll mener også at Ungarns nye familiepolitikk er et angrep på kvinners «selvstendighet». Dermed bygger det seg opp til diplomatisk krise mellom de to EU-landene.

«Det er uakseptabelt at du sammenlikner Ungarn med Nazi-Tyskalnd. Jeg avviser dette skarpt, i vårt lands navn», skriver Novák til Strandhäll.

Strandhäll på Twitter.

Det kontroversielle utspillet til S-statsråden har fått den ungarske regjeringen til å innkalle Sveriges ambassadør til Budapest, dette som en protest.

I et åpent brev fra Novák til Strandhälle, klarer ikke førstenevnte å la være å gi Sverige et stikk i siden (vår uthevelse):

I was shocked to learn that on Twitter you claimed that the family protection action plan announced last Sunday by Prime Minister Viktor Orbán recalls Germany’s thirties and that our government exploits Hungarian women.

As Minister of State for Family and Youth Affairs of Hungary, I firmly reject your accusations. It is also unusual and unfriendly that a European government’s member condemns another European government for its internal policies in such a way and style without at least getting informed and using the traditional diplomatic channels before.

First of all, let me congratulate that after four months of struggle, you could lately form the Swedish government. 

Stikkene fortsetter. Novák peker på de «ideologiske forskjellene» mellom de to landene, som «ulik respons på den demografiske krisen som rammer Europa. Vi respekterer den svenske regjeringens beslutning om at dere betrakter integrering av immigranter og deres familiegjenforening som en topp prioritet og at migrasjon er svaret deres på de demografiske utfordringene».

Statistical data show that promoting family reunification increases the number of asylum seekers, which raises additional human rights concerns, such as the expectedly long duration of family reunification in Sweden in 2018.

I am also aware that your government just decided to extend the border control by three months because of the continuing threat to internal security in Sweden.

Novák poengterer også at hun er klar over at i løpet av fem år vil Sverige ha en manko på faglærte innen helse, IT og utdannelse. Novák sier videre at Sverige er i sin demokratiske rett til å løse landets utfordringer slik de selv finner det fortjensfullt. Hun poengterer også at Ungarn satser på «sterke familier som grunnlaget for samfunnet vårt». Ungarns fødselsrate er på 1,3 per kvinne, en av de laveste i Europa. Derfor vil Oraban ta i bruk økonomiske gulerøtter for at landets kvinner skal føde flere barn.

-S samarbeid med høyreekstreme

Statsminister Stefan Löfven har tidligere uttalt at det aller viktigste spørsmålet ved EU-valget i mai, er å bekjempe høyreekstremisme og nasjonalisme. Det er bare en hake ved det hele, sier Nobák i det åpne brevet: Socialdemokratene i den svenske regjeringen samarbeider med Ungarns sosialistparti, som igjen samarbeider tett med det høyreekstreme partiet Jobbik, fortsetter Novák. Jobbik har faktisk tatt til orde for å føre opp ungarske jøder på lister som Jobbik mener «utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko for Ungarn». Samme holdninger har avspeilet seg blant sosialistene i Ungarn, sier Novák:

In an interview, Gergely Karácsony, the former prime ministerial candidate of the Socialist and Dialogue for Hungary coalition, who is also currently running for mayor of Budapest also with the support of your political allies, said it is not nazism to draw a list of MPs who are Jews. You might be seriously concerned about these processes happening around your political allies.

Novák etterlyser at Strandhäll redegjør for om hun mener det er riktig at europeiske sosialister «samarbeider med ungarske venstreside-partier som bygger koalisjon med det ekstreme høyreorienterte partiet Jobbik».

«Inntil da insisterer jeg på at du beklager hva du ha sagt», avslutter Novák.

Denne støyen legger seg nok ikke med det første, og er det noe som virkelig anses som særdeles dårlig politisk kutyme, er det nettopp at statsråder blander seg inn i andre lands interne politiske forhold. Vi husker godt da Sveriges justisminister i 2003 gikk i strupen på Danmarks regjering og dens nye innvandringspolitikk (24-årsgrense og tilknytningskrav ved henting av nye ektefeller). Danske statsråder trodde knapt hva de hørte.

Den moralske logikken i Sverige er altså denne: Det er langt mer aktverdig å hente MENA hit for å bøte på lav fertilitet enn å prøve å øke landets fertilitetsrate. Og merk også følgende: Orban og co inkluderer selvsagt jøder og andre minoriteter i sin nye statsning på flere barnefødsler. Mens S lefler altså med jødehatende krefter.

Les hele brevet her.