Leserbrev

Vår tids nye samfunnsanalytiker – «influensere»?

Stadig flere "superbloggere" dukker opp - med fanatasitanker om hvordan Norge og verden for øvrig skal styres. Flere av disse har god drahjelp av de etablerte mediene, som gjør at de tjener millioner på å selge sine fantasier typisk til unge mennesker.

Gjesteskribent Randulf Olsen

Igjen og igjen gjengir mediene, altså den typen av media som får statsstøtte eller andre subsidier og som i tillegg er avhengig å produsere agurknyheter for å selge sine aviser, bloggen til «superbloggerne». Ikke minst gjelder det bloggeren Sophie Elise Isachsen.

Denne gangen angriper bloggeren Sophie Elise statsminister Erna Solberg for å ha en elendig barne-/familiepolitikk – og like elendig klimapolitikk.

Hun skriver at Erna ikke vet hvordan de unge tenker, og at hun ikke kan tenke seg å bli mor slik som vår statsminister regjerer. På to setninger bruker hun ordet «kanskje» tre ganger.

For meg høres det ut som at hun ikke har konkrete tanker om seg selv og sine handlinger.

Bloggeren med langt over 50.000 sidevisninger sender sine lite konkrete tanker til unge mennesker. For mange er Sophie Elise et forbilde, og trolig er det de som ønsker å kopiere hennes tanker, levesett og ikke minst: Hennes evne til å tjene penger.

Sophie Elise skriver også at regjeringen har en lite fremtidsrettet klimapolitikk som vil skade fremtidens generasjon, ved at «de har bare tenkt å pumpe ut olje og heller ikke tenke på fornybar energi». Dette utsagnet kan kun tolkes at bloggeren vil at vi skal avslutte utvinningen av olje og gass og satse på den såkalte grønne energien.

Det hun ikke nevner, eller har kunnskaper om, er at hvis lille Norge kutter ut sin olje- og gassproduksjon så vil de andre oljeproduserende landene øke sin utvinning. Tenk dere at for eksempel Russland, eller andre land som ikke har strenge miljøkrav, skal øke sin oljeproduksjon. Da vil vår jordklode få et ekstra klimasmell.

Bloggeren gir heller ikke uttrykk for hvordan den grønne energien skal finansieres, og hvor de som er ansatt i oljesektoren skal jobbe etter at oljekranen er skrudd igjen. Hun ofrer heller ikke en tanke til leverandørindustrien som både sysselsetter og skaper (enorme) ringvirkninger. Det er mulig at hun har en slags magisk oppskrift som flytter ansatte fra olje-, gass- og leverandørindustrien til den grønne industrien, uten kostnader for samfunnet?

Fanebærerne (avisene og nettstedene) til Sophie Elise skriver ingenting om hennes aksjeselskap, der hun er eneaksjonær. Hennes selskap – Sophie Elise AS – omsatte i 2017 for kr 4,8 millioner kroner med et overskudd på kr 2,9 millioner etter skatt. Bloggeren tok ut kr 736.000 i lønn, samt et utbytte på kr 1,2 millioner. Hvis utbyttet går til aksjonæren, altså Sophie Elise, så har hun hatt en godtgjørelse på kr 1 936 000 i 2017.

Med en slik lønn/godtgjørelse kan en tillate seg å ha fantasitanker om hvordan landet vårt skal styres. Enda til med medienes drahjelp.

Velkommen til vår tids nye analytikere – «influenserne».

Les også kronikk i Aftenposten: «Influensere er dagens tankesmier» av Erland Bakke