Terrorisme og ekstremisme

Terrorens tid: Julemarked bak barrikader

Rader med store metallkurver fylt med poser med sand, skal beskytte berlinerne på årets julemarked mot nye bilangrep. Tiltaket til den nette sum av 2,5 millioner euro, kan umulig skape den store julestemningen. Hvordan vil det se ut i andre vesteuropeiske storbyer når advendtstiden er i gang?

For snart to år siden gikk Anis Ameri til terrorangrep i Berlin med lastebil og drepte 12 personer og såret 70. Dette angrepet ligger til grunn for at julemarkedet i år blir til en høysikkerhets-sone.

Foto: NTV

Også andre deler av Berlin sikres ved at gater blir enveiskjørte og kun busser, sykler og kjøretøy med leveranser til butikker får benytte motsatt fil.

Det er grunn til å anta at julemarkedene i Øst-Europa bare blir mer og mer populære i årene som ligger foran oss. Berlin frister ikke, men det gjør eksempelvis Krakow, Wroclaw med flere vakre polske byer med storslagne og tradisjonsrike julemarkeder.