Forskjellsbehandling og diskriminering

Mannlig rektor i kjole og neglelakk: – For å oppdra barna

Rektor Henrik bruker stadig vekk neglelakk. Nå har han også testet ut kjole på skolen sin. Han fikk bare positive reaksjoner, men han hadde ønsket at han ikke fikk noen reaksjoner overhodet. - For da hadde det betydd at vi er der vi vil være, sier han.

Henrik er rektor på en barneskole i Umeå. Han slår et slag for alles rett til å være seg selv. Derfor bruker han stadig vekk neglelakk.

Rektor Henrk begynte med neglelakk for flere år siden, forteller han. En annen rektor sør i Sverige ga han ideen.

Under prideuken tok han testingen, eller hjernevasken, ett skritt lengre. Da møtte han også opp i kjole (klänning). Han var sikker på at han ikke ville få negative kommentarer, og det fikk han heller ikke. Tvert om fikk han bare positive kommentarer. Men det var han ikke så tilfreds med.

Rektor Henrik mener nemlig at den beste reaksjonen hadde vært en ikke-reaksjon. For det viktigste er at å bryte normer skal være helt naturlig for barna.

«Men det hade på sätt och vis varit ännu roligare om det hade gått obemärkt förbi. För då hade det visat att vi är där vi vill vara. Men så är det inte riktigt.»

Inspirasjon til eksperimentene sine får han også fra øverste hold, skolemyndighetene. Skolen skal nemlig «aktivt arbeide med ulike former for normer».

Og jo, Henrik fremstår som en heterofil og gift mann.

Mens vi venter på neste «høydepunkt» fra nabolandet: Jag är inte sjuk, jag är bara svensk.

Skjermdump SVT.