Kriminalitet

Et grotesk signal fra de gjengkriminelle: Skutt og drept på åpen gate

I dag utkom boken "Røtter - en gangsters vei ut", forfattet av en tidligere gjengkriminell i Danmark, Nedim Yasar (31). Yasar klarte å komme seg ut av det kriminelle gjengmiljøet for nesten seks år siden og viet livet til å advare andre mot å begå samme feil som han. Etter lanseringsfesten mandag kveld ble Yasar skutt og drept. Hvem tør nå forlate kriminelle nettverk etter dette groteske signalet?

Nedim Yasar opplevde aldri boken sin offisielt lansert. Mandag kveld ble han skutt på åpen gate på Nørrebro. I dag ble han meldt omkommet.

Man vet ikke motivet for drapet, og ingen er pågrepet. Men Yasar levde på hemmelig adresse (flyttet også rundt) og mottok tett med drapstrusler.

Så sent som søndag kveld fortalte Yasar til TV2 at han stadig kikket seg over skulderen, og at han etter exitprogrammet (myndighetsbasert organ for å hjelpe folk ut av ekstreme gjengmiljø), har måtte flytte i sikkert flere ganger. Han forteller også at det var da han fikk vite at han skulle få barn, at han bestemte seg for å bryte med det kriminelle gjengmiljøet.

I dette intervjuet forteller Yasar at det ikke er klogt av ham å gå alene på Nørrebro om kvelden. Han forteller også at han er i gang med pedagodutdannelse for å kunne jobbe  exitprogram. Intervjuet er fra 8. oktober 2018.

Respekt

Yasar var leder av en kriminell gjeng i mange år. At han valgte å begynne livet på nytt – og klarte det – er nærmest en bragd. At han viet livet sitt til å fortelle om sin fortid for å forebygge at andre begår samme feiltrinn (foredrag og som programleder i Radio 24syv, samt boken som utkom i dag), forteller om en mann som ville gjøre opp for seg og gi et bidrag til Danmark. Det står det stor respekt av.

Les anmeldelse av Yasars bok.

Hvis drapet er banderelatert, sier dette mye om råskapen til Danmarks mange kriminelle gjenger. Men det vitner i så fall også om at å kutte båndene til disse gjengene kan medføre døden. Og det er et kraftig signal til danske politikere: hvordan skal politi og myndigheter klare å bryte ned disse gjengene, når gjengmedlemmene ser potensiell konsekvens – at man drepes på åpen gate? Og hvem vil nå våge å fortelle om de interne forholdene i disse gjengene?