Innvandring

Invasjonen av Sverige fortsetter, mens Danmark setter foten kraftig ned

Så langt i år har det nesten kommet 100 000 til Sverige på familiegjenforening og som asylsøkere. På den andre siden av Öresund settes foten kraftig ned: Regjeringen sier nei til kvoteflyktninger, og får støtte fra danske Ap.

Hele 95 766 personer fikk opphold i Sverieg de første ni månedene i år. Dette tilsvarer en by som Jönköping. Fortsetter takten de siste tre måendene av 2018, snakker vi om 128 000 personer som får opphold. Dette er det tredje høyeste antallet noensinne:

  • 2015: 115 104
  • 2016: 151 031
  • 2017: 135 529
  • 2018: ca 128 000

Årsaken til at 2016 er toppåret, ligger selvsagt i migrasjonskrisen i 2015, og at innvilgninger av opphold gjerne kommer året etter grunnet behandlingstid.

Tross at Syrias ledelse ber flyktninger komme hjem og bygge landet, dominerer syrere fremdeles blant den som kommer og får opphold innvilget. De fem største asylgruppene er syrere, irakere, iranere og folk fra Albania og Georgia. Andre er «statsløse» eller kommer fra land som Eritrea og Afghanistan. 

Siden 1980 har Sverige mottatt totalt 2 299 084 personer, da er ikke 2018 medregnet. Av disse er 622 522 definert som flyktninger. I tillegg er 59 488 kommet som kvoteflyktninger. Familieinnvandringen ligger på 857 971 i nevnte periode.

Så langt i år har de fleste oppholdstillatelsen som er gitt handlet om familieinnvandring (33 755), dernest arbeidsinnvandrere (30 505), og asylsøkere 14 970.

Det er dette som typisk omtales av svenske politikere som «en fortsatt restriktiv innvandring» (ja, du leste riktig).

Andre toner fra danskene

I Danmark er derimot toppolitikerne edruelige. Inger Støjberg (V), statsråd med ansvar for utlendingsfelt, sier at tross lave asylankomster, er situasjonen rundt integreringen såpass dårlig at Danmark ikke kan ta imot en eneste kvoteflyktning nå. Støjberg får full støtte av Socialdemokratenes leder, altså danske Ap, Mette Fredriksen. Dette kom frem under åpningstalen i Folketinget i dag.

Fredriksens begrunnelse for å støtte Regjeringen, lyder slik:

«Det gør vi. Og det gør vi, fordi hvis vi ser på udviklingen siden 2015 frem til nu, har vi modtaget cirka 50.000 flygtninge og familiesammenførte, og integrationsudfordringen er stadig stor. Så til trods for et fald i antallet af asylansøgere, til trods for at der ikke går flygtninge lige nu på Europas motorveje, er integrationsudfordringen stadigvæk af en sådan karakter i mine øjne så voldsom, at vi fastholder den position, vi har på kvoteflygtninge.»