Innvandring

Vil ikke gi ut bok av hensyn til debattklimaet

Svensk forlagssjef vil ikke utgi den prisbelønte forfatteren Lionel Shrivers siste bok fordi han tror den kan "brukes feil i debatten".

Sjefen for forlaget Ordfront, Pelle Andersson, vil ikke gi ut den prisbelønte forfatteren Lionel Shrivers siste roman The Mandibles i Sverige. Forlaget har tidligere utgitt samtlige av Shrivers bøker siden den kritikerroste Vi må snakke om Kevin, som er filmatisert og handler om en 15 år gammel skoleskytter.

Antimuslimske holdninger

Også The Mandibles har høstet internasjonal anerkjennelse, men Andersson oppfatter deler av boken som problematisk fordi noen av bokens karakterer er innvandringskritiske og gir uttrykk for antimuslimske holdninger.

Romanen beskrives ellers som en dystopisk fremtidsskildring av et USA som har kollapset økonomisk og hvor familien Mandible kjemper for å overleve.

Shriver utba seg en forklaring på Anderssons avslag, og fikk et bemerkelsesverdig svar:

– Debattklimaet og den voksende høyreekstremismen i Sverige gjør det i dette tilfellet veldig vanskelig å publisere din siste bok. Jeg tror at den kommer til å bli mistolket og kanskje anvendes på feil måte i debatten, skriver Andersson i en e-post til forfatteren.

– Jeg mener det er et problem med hvordan hun skriver om innvandrere i boken, sier han til fagbladet Svensk bokhandel.

Giftig

I avisen The Guardian gir Shriver uttrykk for at hun er skuffet over forlaget, og mener avslaget har sammenheng med det offisielle Sveriges berøringsangst når det gjelder innvandring. – Jeg mistet nettopp min svenske forlegger som har publisert alle bøker siden Vi må snakke om Kevin. Det finnes et side-tema i The Mandibles om innvandring, og alt som er det minste negativt om innvandring er stemplet som giftig i Sverige. Det er veldig kjedelig, skriver hun.

Artikkelen i The Guardian har ikke fått noen omtale av svenske medier, og det later til at Pelle Andersson er såre fornøyd med det. Det kan skyldes at han er klar over at begrunnelsen han oppgir er en smule spesiell, for han sier rett ut at han helst vil slippe å debattere saken.

– Det finnes mennesker i boken som snakker om muslimer på en måte som jeg synes er fordomsfullt og innskrenket. Jeg ville ikke være den som gir ut boken, sier han.

Men det er jo en roman, med fiktive personer?, spør Svensk bokhandel.

– Jeg stiller meg ikke bak alt som står i alle bøker vi gir ut. Det er ikke det jeg mener. Det finnes jo massevis av mennesker som gir uttrykk for helt forrykte holdninger. Men akkurat den stillingen som denne boken inntar mener jeg at det finnes tilstrekkelig mye av i den svenske debatten.

Han legger til at det er flere årsaker til at han ikke vil utgi boken, som sviktende opplagstall, men sier likevel følgende: – Jeg er begeistret for Lionel Shriver og jeg klager ikke på boken hennes, men på hvordan den kan komme til å blir brukt.

Det jammen godt at den svenske befolkningen har en forlagssjef som passer på debattklimaet for dem, slik at ingen kommer i skade for å bruke bøker på feil måte.