Integrering og integreringspolitikk

Hæ? Kan vi ikke kaste stein på folk?

Du må skjerpe deg, justisminister Tor Mikkel Wara. Har du ikke skjønt at problemene på Oslo øst handler om gode rollemodeller og ungdomshjerner som ikke er ferdig utviklet? Medisinen er bare å elske meg når jeg fortjener det minst.

«Når du skal uttale deg om et så stort og komplekst problem, bør du gjøre det med kunnskap, og ikke flåsete politiske og idiotiske påstander.» Justisminister Tor Mikkel Wara må skjerpe seg, skriver Marco Elsafadi. (Dagbladet 1. mai)

Innvandringen til Oslo har ingen sammenheng med utfordringene vi nå opplever i ungdomsmiljøene i Oslo. Mangel på gode rollemodeller derimot er en stor del av årsaken, fastslår eksperten Elsafadi. Det ungdommene trenger er rollemodeller.

Ungdomshjernen er ikke ferdigutviklet, derfor har ungdommer problemer med å tenke konsekvens av hva de gjør, fortsetter eksperten.

What? Sorry, at jeg banka deg, du skjønner hjernen min er ikke helt ferdig ennå. Kan man ikke kaste stein på natteravner som kommer inn i vårt område? Sorry, hjerneutvikling in prosess. Kan vi heller ikke true og tvinge småunger til å selge hasj? Just wait a moment, oppkobling til hjernen – nope, den delen er ikke ferdig enda.

Elsafadi: «Elsk meg mest når jeg fortjener det minst. Absolutt all adferd har en logisk og historisk forklaring. (…) Nå leser vi om 30 nye politifolk i Groruddalen. Jeg håper mange av disse har planer om å gå i dialog med ungdommene.»

Jepp!, politiet må være gode rollemodeller dere, bygge gode relasjoner, gi veiledning, god-snakke og vise ved sin atferd at tålmodighet er en dyd. Det er jo akkurat det vi har politi for. Men har ikke dette vært prøvd tidligere?

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) dro forleden til Vestli T-banestasjon for å støtte foreldre som jobber for å gjøre bydelen trygg. Dørum sier: «Jeg reagerte spontant på forjævliggjøringen av Vestli som kom fram i media, og er her for å være med på å bekjempe dette.»

Dørum reagerer også på justisminister Tor Mikkel Waras uttalelser om at gjengproblemene handler om etnisitet og er et kulturelt problem. Det bør du ikke si høyt i beste sendetid på NRK. Øynene til Oslos byråd Raymond Johansen holdt da også på å poppe ut. I den leiren handler det om å dysse ned, legge lokk på, bagatellisere utviklingen i Groruddalen – og selvsagt om mer penger til sosionomer, spesialpedagoger og feelgood-politi.

I Klassekampen (2. mai) kan vi lese at natteravn Annstein Garnes har bedt om voldsalarm etter trusler. Han reagerer på at byrådsleder Johansen kaller Oslo «trygt». «Jeg forstår at Raymond Johansen som leder av byrådet sier dette for å roe ned. Men han må stikke fingeren i jorda.» Det er det mange som bør gjøre når politiet i Oslo innrømmer at de er i ferd med å tape kampen mot kriminalitet og grov vold blant unge lovbrytere.

Janne Stømner, leder av felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt: «Vi evner ikke å stoppe dem, og volden blir grovere.» (NRK 30. april)

Oslo har nå 150 såkalte gjengangere under 18 år. En minihær av barn/ungdom med innvandrerbakgrunn som begår kriminalitet igjen og igjen og igjen. Men altså, venstresiden fortsetter å messe om dialog, bygge gode relasjoner, gode rollemodeller og mer penger. Det hele handler om fattigdom og ungdom som ikke greier å tenke konsekvens av sine handlinger fordi hjernen ikke er ferdig utviklet.

For meg høres det i beste fall ut som kreative bortforklaringer, i verste fall er det hva jeg tror mest det er: reinspikka bullshit. Kanskje på tide å legge dialogpolitiet på hyllen og tenke alternativt? Rett og slett lære disse ungdomshjernene hva konsekvenser betyr i praksis? Det blir jo i så fall to fluer i en smekk.

(Forsidebilde: Regjeringen, Foto: Olaf Heggø, Fotovisjon)