Islam

Ikke så multireligiøst at det gjør noe

Den norske, svenske og danske kirken kan tilsynelatende ikke få nok av multireligiøsitet, og ønsker ethvert offentlig uttrykk for islam velkommen. Islam er på sin side ikke så multireligiøs at det gjør noe, og kan ikke engang begraves sammen med folk som tilhører andre trossamfunn.

Etterhvert som samfunnet blir stadig mer multikulturelt og -religiøst, oppstår det stadig større etterspørsel av tilretteleggelse for de troende. En av disse er gravplasser for folk som tilhører andre trossamfunn, som for eksempel muslimer; et ellers rimelig forlangende.

Klar adskillelse

Kolding Prostutvalg og Haderslev Stift har valg å imøtekomme etterspørselen fra muslimer og tilrettelagt for gravplasser på Kolding kirkegård.

Det er imidlertid ikke godt nok, for det islamske «presteskapet» er ikke fullt så multireligiøst innstilt som sine kristne kollegaer. Muslimer kan nemlig ikke engang begraves sammen med folk fra andre trossamfunn, sier imam i Aabenraa Kassem Rachid:

– For muslimer er det viktig ikke å bli begravet sammen med folk fra andre trossamfunn. Det betyr ikke at vi skal ha vår egen kirkegård, men det skal være en klar adskillelse mellom muslimer og de andre, for eksempel ved å plante en hekk. Er avsnittet ikke avgrenset, kan muslimene ikke bruke det.

Troende, integreringsuvillige muslimer akter å dø som de lever, med andre ord.

Multireligiøst?

Formannen for Koldings kirkegård Henry Johnsen Ebsen har utrolig nok satt foten ned, og vil ikke lage særskilte områder for muslimer på den nye gravplassen. Den er tross alt ment å være multireligiøs.

Henry Johnsen Ebsen fortæller til Kristeligt Dagblad, at den nye gravplads er en multireligiøs en af slagsen, og derfor skal der ikke være separate afsnit til forskellige trosretninger.

Men for muslimske ledere betyr religion tydeligvis islam og bare islam, for ifølge tolk og talerør for en rekke danske imamer, Hamlaoi Bhaloua, har imamene operert med oppfatningen om at man med «multireligiøs gravplass» mente at sunni- og shiamuslimer skulle begraves i samme seksjon. Ikke kristne – som faktisk betaler for den multireligiøse gravplassen – og den slags.

Det er ganske enkelt ikke til å komme fra: Islam gjør endegyldig krav på å være Allahs siste budskap til verden og koranen oppfattes av troende muslimer som et direkte diktat fra oven. Det er derfor organisert islam gjør krav på overhøyhet alle steder den får feste. I organisert islams forestillingsverden – det vil si selve religionen, ikke den individuelle muslim – finnes det rett og slett ikke noe som heter multireligiøsitet. Det finnes bare islam. Når skal godfjottede kristne og andre elleville multikulturalister innse det?