Integrering og integreringspolitikk

Etterlyser støtte, men diskrediterer de som ga den

Det bør ikke finnes noen tvil om at den norskpakistanske feministen bør hylles fra en samlet norsk venstreside. Hvorfor er vi ikke bedre til å vise det?, spør Andreas C. Halse, og benytter samtidig anledningen til å diskreditere de som - i motsetning til venstresiden - faktisk gjorde begge deler.

– Det bør ikke finnes noen tvil om at den norskpakistanske feministen bør hylles fra en samlet norsk venstreside. Hvorfor er vi ikke bedre til å vise det? spør Aftenpostenspaltist og daglig leder i Svenssonstiftelsen, Andreas C. Halse, som vanligvis kan gjenreise troen på en rasjonell og realistisk venstreside helt på egenhånd.

Støtte – men fra feil hold, igjen

Han rir altså til forsvar for den norskpakistanske forfatteren Azra Gilani, mot legeskribent Attiq Sohails gufne personangrep, for hvor ble det av venstresiden her?

Utskjellingen av Gilani er noe av det mest arrogante og nedlatende jeg har lest siden tidligere konsernsjef i NHST Media Group, Gunnar Bjørkavåg, utfordret Hanne Skartveit til padletur og IQ-test. Den store forskjellen er imidlertid at konsernsjefen ble møtt med velfortjent kritikk og harselas, mens det er altfor få som har kommet Gilani til forsvar i tradisjonelle medier.

De første på pletten for å ta Gilani i forsvar – inklusive velfortjent kritikk og harselas med Sohail – i denne saken var imidlertid vi, og deretter de øvrige alternative. Men i stedet for å erkjenne og anerkjenne det faktum, bruker Halse det mot oss:

I stedet har mesteparten av etterspillet til dette fått foregå i såkalte alternative medier. Det er neppe noen drømmesituasjon for Gilani å bli et slags symbol for disse nettstedene. Det representerer heller ikke hennes prosjekt særlig godt. Det er ikke noe alternativt prosjekt å stå opp for grunnleggende frihetsverdier.

Dette er ellers den samme Halse som har skrevet litt av hvert om trakassering i forbindelse med Metoo-kampanjen og tydeligvis har fått med seg nok av «etterspillet» av Sohails personangrep på Gilani – som han i årevis har bedrevet i landets mest fornemme debattspalte mot en rekke profilerte norskpakistanske samfunnsdebattører – til å vite hva han sendte alle de alternative som forsvarte Gilani og kritiserte Sohail.

Det nevner Halse ikke med et ord. Det har heller ikke Aftenposten, NRK – som begge har hatt Attiq Sohail på tråden de siste dagene – eller andre medier gjort.

Det er da også grunnen til at Sohail og andre bøller med minoritetsbakgrunn kan holde på som de gjør, også overfor andre minoritetspersoner eller innenfor «egen» gruppe, for de blir sjelden eller aldri konfrontert med adferden sin.

Men vi er vel feil typer på feil sted, og hva er vel litt trakassering mellom venner? Vel og merke når det ikke dreier seg om senterpartister på hyttetur?

Dobbeltstandard

Personlig vet jeg at stormer på sosiale medier er tøffe å takle for enkeltpersoner, og ble selv litt betenkt over raseriet mot Attiq Sohail i løpet av helgen. Og det til tross for at stormen var peanøtter i hva den virkelig kan bli når de etablerte mediene og de «rette personene» deltar. Men det er ikke første gang Sohail skriver uakseptable ting om noen, så at folk skulle reagere såpass, hadde jeg ikke regnet med.

Imidlertid er det mye som tyder på at deler av svaret ligger i de etablerte medienes og samfunnsdebattørers åpenlyse dobbeltstandard. Som Metoo-kampanjen har vist, kan de fordømme og fråtse i saker som dette i ukesvis, selv en to år gammel SMS, men er fullstendig tause når det gjelder en med «riktig» bakgrunns sjofle tilsvining og trusler mot personer som skriver ting de ikke liker, på steder de ikke liker.

Det er da også et rimelig trist skue, og hvis det finnes noen her til lands som egentlig synes at dobbeltmoral og -standard er av det gode, så bør de snart gi seg til kjenne. Folk er ganske enkelt forferdelig lei av at mediene og etablerte samfunnsdebattører opererer med én standard for personer med «korrekte» meninger og/eller minoritetsbakgrunn og en for alle andre, og reagerer deretter.

De man ikke liker

For selv den samme Halse som etterlyser venstresiden når det gjelder forsvar for Gilani og velfortjent kritikk av Sohails bøllemanerer, mistenker at venstresiden innerst inne misliker arbeiderklassen:

De åpne og mer subtile angrepene på folk som mangler riktig utdannelse eller skriftlig formuleringsevne bidrar også til å styrke mistanken om at den politiske venstresiden egentlig misliker folk som ikke er like høyt utdannet som dem selv.

På den ellers så korrekte venstresiden er det påfallende hvor ustraffet man slipper unna med fornærmelser eller latterliggjøring av klassebakgrunnen til mennesker man ikke liker.

Halse har et poeng der, for å si det sånn. Men gjelder visst ikke bare deler av venstresiden.

Men vel, hvor venstresiden og andre i tradisjonelle medier som burde ha støttet Gilani – men ikke gjorde det – har gjemt seg, vet ikke jeg. Men vi alternative var der. Med en gang.

At ikke én gang det får det til å ringe noen bjeller, er og blir venstresidens og medienes problem. Det later dessverre ikke til at de akter å kvitte seg med dét med det første.