Islam

Opptøyer etter at politiet pågrep niqab-kvinne

Da fransk politi ville sjekke identiteten til en kvinne iført ulovlig ansiktstildekking, ble de angrepet av en mobb. Pågripelsen utløste opptøyer. 200 politibetjenter måtte utkommanderes for å gjenopprette roen.

Det begynner tydeligvis å bli vanskelig for myndighetene i Frankrike å håndheve landets lover. I Bellefontaine i Toulouse ble politiet angrepet av lokalbefolkningen da de ville sjekke identiteten til en kvinne som var iført det ulovlige plagget niqab. Frankrike innførte forbud mot heldekkende plagg som niqab og burka i 2012.

Politiet angrepet

Den tildekkede kvinnen viste først politiet en dårlig fotokopi av det offisielle identitetsdokumentet sitt, men da betjentene ba henne fjerne ansiktsmaskeringen for å kontrollere identiteten hennes, nektet hun og begynte istedet å skrike om hjelp.

Hun ble deretter pågrepet og plassert i politibilen, melder nyhetstjenesten Franceinfo.

Kort etter ankom nærmere 30 mennesker og angrep politiet med kasteskyts, og en politibetjent ble skadet. Betjentene trakk seg tilbake, men måtte avfyre både våpen og tåregass 18 ganger før de unnslapp mobben.

Opptøyer

Noen timer senere brøt det ut opptøyer i Bellefontaine og det tilliggende boligområdet Reynerie. Politiet mener det har sammenheng med pågripelsen av den niqabkledde kvinnen. 15 biler ble påtent og det ble utkommandert 200 betjenter for å stanse opptøyene. Over 300 tåregassgranater skal ha blitt brukt før ro og orden ble gjenopprettet ved midnatt.

Beboere tente også bål i gatene og brannmannskaper kunne ikke gå inn i området. Også politistasjonen i Bellefontaine ble utsatt for angrep.

– Konfrontasjon var ekstremt voldelig, kommenterer Didier Martinez i fredskorpset. Politikommisær Arnaud Bavois beskriver også svært voldelige situasjoner. – Det var helt klart en vilje til å angripe politiet, det er lenge siden vi har sett det, konstaterer han.