Politikk

Folkeskikk á la Venstre

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Rebekka Borsch (V) etterlyser mer folkeskikk. Forandringer starter imidlertid hjemme, og hvordan står det til med hennes egen folkeskikk?

Venstreprofil og statssekretær i Kunnskapsdepartementet Rebekka Borsch etterlyser mer folkeskikk i den politiske debatten. Folk flest har nemlig blitt så fæle, atte.

Man snakker ikke til hverandre på en okay måte, mener statssekretær Rebekka Borsch.

– Man må anerkjenne også politiske motstandere. Mange mister terskelen for å snakke på en okay måte.

Folkeskikk!

Rebekka Borsch

Borsch’ bevingede ord falt på forrige ukes Christiekonferanse, som hadde toleranse som tema.

Folkeskikk er helt klart blitt en mangelvare i dagens ordskifte; det er det lett å være enig i. Men de offentlige figurene som like offentlig etterlyser mer folkeskikk burde kanskje som et minimum gå foran med et godt eksempel selv?

Ja, det burde de, og her er Rebekka Borschs tidligere personlige bidrag til den alminnelige folkeskikk og ditto anerkjennelse av politiske motstandere (vår uthev.):

Norge oversvømmes. Ikke av flyktninger, men av en brun og klebrig ordsuppe. Den legger seg som et stinkende teppe mellom bakker og berg, stadig vasser man rundt i den, ingen unnslipper den retoriske dritten. Den har sitt opphav et sted i Per Sandberg; den pipler og renner ut av mannen i ett sett. Og han ligger ikke på latsiden, han sprer den høyrepopulistiske, nedrige møkka si over hele det langstrakte land med jevne mellomrom.

I forgårs varslet møkkasprederen storstilt flyktningflom. Han refset og irettesatte regjeringen, Stortinget, kommuner og alle som ønsker å ta imot mennesker i nød. Bablet om en eksplosjon i antall flyktninger […]

Det var ekstra tynn suppe fra Sandberg denne gangen – men med en særs vemmelig eim. «Møkkamannen» var ute etter å skape frykt blant folk flest. Fremmedfrykt som stemmesanker i kommunevalget er Sandbergs suppeoppskrift.

Hos oss er det ikke satt opp ett eneste telt. Hos oss er det ingen flyktningflom. Men møkka siler ned.

Heldigvis lever vi ikke i Sandberg-land. Og heldigvis kommer ikke suppedemagogen fra Frp til å få nok makt til å presse gjennom verken flyktninge- eller klimapolitikken sin. Folk flest liker nemlig ikke å vasse rundt i retorisk møkk stadig vekk.

Alt i én og samme artikkel!

Gratulerer

Det er faktisk veldig imponerende – ikke minst at hun fikk det på trykk i en riksavis, da de etter sigende også holder Folkeskikk-fanen høyt – for slikt skal i grunn godt gjøres, så det sier jo ikke så lite om fru statssekretærens personlig internaliserte folkeskikk og evne til å anerkjenne meningsmotstandere.

Men sånn ellers er det er sannelig rart med den folkeskikken, du – og ikke minst anerkjennelsen av politiske motstandere. Begge deler er jo langt lettere å kreve av andre, hovedsakelig fra ens personlige politiske motstandere, enn av seg selv, er de ikke?

Og selvinnsikt og -kritikk; ja, det er to byer i et land langt, langt, langt unna Venstre og statssekretær Rebekka Borsch.