Integrering og integreringspolitikk

16-åring siktet for drapsforsøk

Røyken videregående skole i Buskerud har endret seg dramatisk. På fredag kunne det endt med knivdrap.

Fra å ha vært en harmonisk skole, er nå trusler og vold så utbredt at politiet til stadighet må rykke ut til Røyken videregående skole (Vgs). Kilder forteller at den skremmende utviklingen ikke minst skyldes voldselement blant elever med ikke-vestlige bakgrunn. Flere elever startet på Røyken i fjor, som bor på Fjell i Drammen. Men rektor ved Røyke vgs benekter helt problemene, det til tross for at en gutt kunne blitt drept på fredag på skolebussen. Knivstikkeren er nå siktet for drapsforsøk. Knivstikkeren tilhører ikke gjengen fra Fjell.

Allerede i fjor høst ble vi tipset om en ny virkelighet på Røyken vgs med 800 elever. Da skal politiet vært permanent på skolens område – daglig – siden skolestart i august.

Årsaken var følgende, ble vi fortalt av en forelder: Da uroelementer fra Fjell i Drammen startet på Røyken vgs, kom ofte deres eldre brødre og andre nære slektninger eller venner til skolens område, og slåsskamper og rivalisering mellom gjenger ble den nye virkeligheten. Sum: Narko, vold og våpen.

Trusler og vold og stadige politiutrykninger har fortsatt i 2018. Stemningen på skolen beskrives som tidvis «amper».

På fredag kunne situasjonen endt med døden. En 16 år gammel elev (vi har navnet på og foto av gutten som kommer fra Midtøsten), knivstakk en norsk 16-åring inne på skolebussen like ved skolen. Politiet vil ikke fortelle hvor mange knivstikk 16-åringen ble påført, men bekrefter overfor Drammens tidende (betalingsmur, fredag 23. mars), at gutten hadde «stikkskader» i hodet, skulder og hender.

IS-sympatisør?

Politiet skal ha vært i kontakt med gutten tidligere grunnet vold og trusler. Vi kjenner også til fra en annen kilde, at politiet for ikke lenge siden banket på dører til private hjem i Røyken, da de hadde informasjon om en planlagt slåsskamp som var under oppseiling.

Gutten ble først siktet på fredag for grov legemsbeskadigelse. Siktelsen skal lørdag ha blitt utvidet til drapsforsøk. Etter vår informasjon skal den siktede ha truet med å drepe offeret på et tidligere tidspunkt.

16-åringen er ilagt besøksforbud overfor offeret, som ble skrevet ut av sykehuset samme dag.

En annen kilde forteller at den siktede er observert mens han spiller av IS-videoer med halshugging. Siktedes bror skal ha truet en annen elev med kniv i fjor. Disse brødrene er ikke blant elevene fra Fjell i Drammen som startet på Røyken vgs ved fjorårets skolestart.

Rektor svarer ikke

Vi kjenner også til at politiet har hatt en rekke razzia på skolen på jakt etter narkotika.

Vi ringte Røyken vgs på fredag for å snakke med rektor Laila Handelsby. Beskjeden fra sentralbordet var at vi kunne sende en e-post med spørsmål, hvilket vi gjorde. Handelsby har så langt valgt ikke å svare.

Oppdatering mandag kl 14: Politiet skal nå også ha tatt ut siktelse mot 16-åringens storebror. For noen måneder siden truet han en annen med kniv. Hendelsen skal ha blitt filmet.