Ufrivillige ekteskap

«Det er en jævla skam!»

"Nå tar du faen meg og ringer meg opp", tordner journalisten Joakim Lamotte på telefonsvar til en dommer. Lamotte er rasende fordi dommeren godkjente barneekteskap og frihetsberøvelse av ei 15 år gammel jente.

Den oppsiktsvekkende saken fra Karlstad i Sverige, bør få konsekvenser. Det kan knapt bli galere når en dommer blåstempler ekteskap med jentebarn.

Det handler om ei jente på 15 år som under migrasjonskrisen høsten 2015, ble hentet til Sverige fra Tyrkia av en voksen mann. Tyrkeren tok jenta med til kommuneadministrasjonen med krav om å få ha henne i sitt hjem som fosterbarn (sic). Man visste at han hadde giftet seg med henne. Like fullt fikk denne uttalte jihadisten innvilget kravet, og selvsagt med påfølgende økonomiske kompensasjon, og han frihetsberøvet henne (hun fikk ikke kontakte slekt eller ha venner, fikk ikke ha mobil, og fikk knapt lov til å gå på skole).

15 år og gift, med ektemann som betalt fosterfar.

Da saken kom opp for forvaltningsdomstol (ny leder i sosialtjenesten ville fjerne jenta fra ektemannen), setter dommer Joar Berglund seg på bakbeina. Forholdene jenta var utsatt for var «ikke alvorlige nok». Og han mente at jenta, Diane, levde et «helt vanlig» liv!

Eksploderer i sinne

Den frittstående journalisten Joakim Lamotte tok opp saken 26. februar på sin medieplattform på Facebook. Lamotte sier dette er en av de verste skandalene han har hørt om:

Domaren Joar Berglund menade att det behövs allvarligare missförhållanden. Tydligen räckte det inte med att en 15-årig flicka i Sverige var gift mot sin vilja med en äldre man som förbjöd henne att gå i skolan eller att prata i telefon med anhöriga. Om inte det räknas som missförhållande så undrar jag vad ett missförhållande är? De övergrepp som mannen utsatt flickan för i hemmet vill jag inte ens tänka på.

Jag ringde upp Joar Berglund, domaren i förvaltningsrätten i Karlstad, för att fråga hur han kunde ta ett beslut som sannerligen förstörde livet för den här flickan.

Titta på filmklippet och dela gärna. Detta är en av de största skandaler jag varit med om.

Lamotte filmer telefonsamtalen, som i går ettermiddag hadde nådd hele 300 000 seere. Berglund nekter å snakke med han, og legger på. Lamotte ringer opp igjen, og kommer kun til telefonsvar. Det er da det blir «fart på sakene»: 

Det er en jævla skam! Han (jihadisten) fikk omsorgen for henne (Diane). Hun var 15 år og gift med han i Sverige, og dere lot han fortsette med det. Så nå tar du faen meg og ringer meg opp!»