Innvandring

VG velger grov manipulasjon i stedet for å sitere oppsiktsvekkende utsagn: -Afrika klarer ikke integrere afrikanere

Sylvi Listhaug er i Øst-Afrika for å se på muligheten for retur av afrikanske asylsøkere. Det er da de oppsiktsvekkende ordene faller fra en minister i Sudan. Ministeren ønsker at folk fra naboland drar hjem: "Det vil oppstå komplikasjoner med å integrere dem i samfunnet her", sa han til Listhaug. Men VG velger heller manipulasjon og løgn for å sverte Listhaug enn å ta ministerens ord på ramme alvor.

Statsråden i Sudan sa videre følgende: «Det er ikke praktisk med integrering av så mange nasjonaliteter (i Sudan), helt klart.»

Dette er jo svært oppsiktsvekkende. I Sudan er arabisk nasjonalspråket, og islam er den største religionen (ca 70 prosent). I eksempelvis nabolandet Eritrea, som Listhaug er opptatt av å etablere retur til, er det ikke arabisk som dominerer, men tigrinja. Om lag halvparten av befolkningen er dog muslimer, resten tilhører ulike kristne kirker. Likefullt er det altså integreringsproblem, sier ministeren.

Vi kjenner dessuten til stamme- og klanstridigheter i området, som ikke minst ligger til grunn for det høye konfliktnivået internt i Somalia i så mange år.

Samme klanstridigheter har de brakt med seg her. Bare spør en somalier du eventuelt kjenner.

Ministeren i Sudan mener altså det blir vanskelig å integrere naboer og så mange ulike nasjonaliteter på sudansk jord. I Norge har vi nå for øvrig rundt 200 ulike nasjonaliteter, men så er vi da verdensmestere i integrering, hvis vi skal tro på de politiske debattene gjennom siste 10 – 20 årene. Ikke minst har dette vært et «slagord» fra V, KrF og Ap, gjerne akkompagnert av: Vi skal bli enda flinkere på integrering! 

VG må manipulere og ljuge for å tilfredsstille behovet for å sverte Sylvi Listhaug.

Afrikanere mener altså at de har problemer med å integrere afrikanere, dertil naboer. Men se hva VGs Oda Leraan Skjetne klarer å vinkle reportasjen på. Selvsagt ikke det oppsiktsvekkende med integreringsproblemer i Sudan av afrikanere: Nei, selvsagt, VG skal ta Listhaug. Intet nytt under solen, med andre ord.

Tittel og ingress i VG:

Minister fra Sudan uenig med Listhaug: – Jeg foretrekker at de drar til Europa

KHARTOUM (VG) På sin første diplomatiske reise til Nord-Afrika understreket innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at migranter og flyktninger best hjelpes i nærområdene. Men hun møter motstand fra lokale myndigheter.

Var det virkelig det han sa: han foretrekker at de drar til Europa?

Nei, her er spørsmål fra VG og svar fra statsråden:

– Er du enig i at migrantene fra Somalia og Eritrea burde bli i denne regionen fremfor å dra til Europa?

– Nei, hvis de er fra Eritrea eller et annet land synes jeg de bør dra hjem til sine hjemland, så kan støtten gå til dem til der, i stedet for her. Det vil oppstå komplikasjoner med å integrere dem i samfunnet her, sier innenriksminister Manan til VG.

– Dette er en stor debatt i Europa. Skal vi sende penger hit, også blir migrantene her, eller skal noen av migrantene dra til Europa?

– Jeg foretrekker at de drar til Europa eller til hjemlandet, ellers så blir Sudan en senter for flyktninger, og alle flyktninger kommer og blir. Det er ikke praktisk med integrering av så mange nasjonaliteter, helt klart, sier ministeren til VG.

Ledende spørsmål? «Skal noen av migrantene dra til Europa?» «Sende penger hit, og så blir migrantene her (eksempelvis i Sudan, der ministeren ikke vil ha dem)?»

Det er disse manipulasjonene og  halvløgnene som folk, mildt sagt, er trøtt og lei av, og som vi har fått servert kontinuerlig gjennom årene. Det er dette som er det virkelig Fake News-problemet. VG burde spørre seg: Når en minister i Sundan mener det er vanskelig, om ikke umulig, generelt å integrere eritreere og somaliere fra så annerledes kulturer i naboland, hvorfor skulle vi klare det? Og hvorfor skulle en minister i Sudan som så åpent gir uttrykk for disse problemene, hjertelig mene at Europa skulle ta dem imot? Gir det mening, VG? «Jeg foretrekker at de drar til Europa», ja da, for han er vel opptatt av kun én ting: å ha færrest mulig av dem på egen jord, eller?

Det er tungt for fakkeltogjournalistene, som VGs redaksjon i lang tid har svømt over av, å innse at de tok grundig feil, like grundig feil som Støre, Lysbakken, Hareide og Skei Grande: Det er faktisk helt riktig at vi kan hjelpe uendelig mange flere i nærområdene, der de også kjenner tilhørighet, kulturelt og klimatisk. Det er faktisk helt riktig at det er utopi å integrere mer enn et minimum som kommer, og det er faktisk ikke heller ikke vi som integrerer dem: De som selv ønsker å bli integrert, de blir det, som danske Grundtvig (prest, poet, politiker, med mer), sa det allerede på 1800-tallet.

Dette er selvsagt ikke en sak for Faktisk.no, ei heller den løgnaktige tittelen til VG.