Kriminalitet

Hat og rasisme innvandrere imellom

Hat og rasisme minoriteter imellom er høyt på listen over anmeldt hatkriminalitet i Sverige, viser ferske tall. Bildet hvit er slem med svart, får seg en ny ripe i lakken.

Man må kunne si at den organiserte antirasistiske industrien minner mer og mer om et likskue. Siste nytt innen dette feltet kommer fra våre svenske naboers Brottsförebyggande rådet (BRÅ), forteller Expressen, som har gått opp løyer i de «tapte» svenske områdene. Hat og rasisme mellom ikke-vestlige «florerer» i slike områder,siteres politiet på.

En gambisk far møter voldsomt hat og vold

Expressen forteller om småbarnsfaren Yaha, far til gutt på 1,5 år. Han og sønnen var på vei til lekeplassen i «millionprogrammet» Krockbäck i Malmö, da et titalls personer stoppet far og sønn på en bro. De skrek rasistiske ukvemsord mot far og sønn og slo et leketøy ut av barnets hender. Yaha ble sjokkert over det voldsomme hatet fra personer, kvinner som menn, han aldri hadde truffet før.

Ord ble så til slag og spark (inkludert fra arabiske kvinner), og mens Yaha hele tiden hørte barnets gråt, prøvde angriperne å kaste Yaha utfor broren (sic). Yaha fikk hjelp fra en tilfeldig forbipasserende, og etter angrepet måtte han og dansk samboer flytte på hemmelig adresse. Dette var fire år siden, fortsetter Expressen, og kan i dag konstatere at tilstanden ikke er blitt bedre, tvert om.

Les: Två års fängelse för misshandel på gångbro (her har Yaha et annet navn, men det skal være samme person).

BRÅs nye tall viser at det ble anmeldt drøyt 6 415 hatlovbrudd i 2016. Dette er åtte prosent lavere en for 2015, men fremdeles på et høyere nivå enn i 2013.

Hvem hater hvem?

Expressen ramser opp disse avdekkede konfliktene, utsatte grupper og lovbrudd:

  • Utsatte grupper er: Jøder og homofile. Armenere (tyrkere er etter dem). Svarte afrikanere (ikke særlig skattet av eksempelvis arabere).
  • Konflikt mellom svenskalbanere og svenskafghanere.
  • Konflikter mellom muslimer og kristne (særlig fra Armenia) i Södertälje.
  • Bombeattentat mot kurdiske foreninger.
  • Asylsøkere fra Afghanistan som forfølges av landsmenn på mottak på bakgrunn av samme etniske og religiøse konflikter som er i Afghanistan.

Selvsagt er listen langt lengre.

Illustrasjonsbilde.

Kraftige rasistiske hieraki

Ulf Boström, integreringspoliti i Gøteborg konstaterer følgende:

«Det vi ser mycket av i områden med många minoriteter, förutom konflikter som kommer från andra delar av världen, är kraftiga rasistiska hierarkier. Det här går under den demokratiska radarn. Det här upprätthålls av föreningar som får statligt stöd».

Disse hierarkiene og hatet ses også i barnehagene:

Flera poliser och lärare uttrycker att hat, konflikter och rasism frodas i vissa invandrartäta områden.

Förskolläraren Samia berättar att svarta barn kallas ”smutsiga” av andra barn.

– Det handlar om små barn som säger att de inte vill sitta bredvid för att ”du är mörk och smutsig”, säger hon.

Samia tror att barnens fördomar kommer från hemmet.

– Vi ser på föräldrarna att de bemöter folk på väldigt olika sätt beroende på vilken bakgrund de har. Det finns en slags hierarki eller ett förakt som är tydligt.

Barnehagepersonell møter liten forståelse fra foreldrene når problemene tas opp. «De tycks inte vilja erkänna rasismen.»

Politiet på sin side uttaler at de ikke vil peke på noen spesifikke grupper som særlig fremtredende i den nye hatkriminaliteten som har vokst frem.

Det er på sin plass å nevne at HRS i mange år har pekt på det samme som kommer frem her: Eksempelvis hvordan menneskets verdi plasseres på en skala etter hudfargen. Ja, det kom jo frem allerede i første saken om tvangsekteskap i norsk samtid, i Dagbladet 8. november 1992. Den norskpakistanske unge kvinnen fortalte at hun hadde høy verdi på det pakistanske ekteskapsmarkedet fordi hun var lysere enn snittet i huden.

I Norge er vi strengt oppdratt i likeverd, motsatt av hva som er tilfelle i store deler av den ikke-vestlige verden generelt, og den islamdominerte verden spesielt. «Noen» burde tatt dette til seg for lengst.