Innvandring

Bønne-demonstrasjon i Uddevalla for større moské

Vi kjenner igjen maktdemonstrasjonene fra gatene i Paris og andre franske byer. Islamiska Centret i Uddevalla, ikke langt fra Svinesund, krever at myndighetene skaffer dem større lokaler til å drive moské. Da ble det bønn på torget.

I går på fredag, islams helligdag, demonstrerte den lokale moskeen for større lokaler, eventuelt en egen moské-preget bygning. Det ble holdt taler og etter dette fulgte bønn på torget ved julegranen.

-Vi er blitt så mange

Den svenske innvandringspolitikken fører til nye og økende behov i befolkningen. Så mange har nå flyttet til Uddevalla at dagens lokal ikke strekker til, forteller styremedlem:

– Vi vill visa vår närvaro. Vi har sett att flera invånare flyttat till kommunen, och utrymmet vi har idag räcker inte till, säger Feysal Reerabdullah, sekreterare på Islamiska centret Uddevalla.

Feysal Reerabdullah berättar att det ibland på fredagsbönerna varit så trångt i lokalen på Dalaberg att muslimer fått be utomhus.

– Vi vill poängtera att vi finns, och att vi vill bygga en moské, säger Feysal Reerabdullah.

De ber om hjelp fra både kommunen og byens beboere til å realisere prosjektet økonomisk. Svensker, ikke-muslimer, skal altså trå til enten med skattepenger eller egne sparepenger, mener de.

Slagordet under demonstrasjonen var «Jalla, jalla, en moské för alla». Den har vi hørt før: Alle er velkomne i moskeen. Selvsagt vil en sterkt misjonerende religion/ideologi reklamere slik for sin «åpenhet».

Kommunen sier nei

Ny moské eller større lokaler er ikke kommunens ansvar, mener Ingemar Samuelsson (S), kommunalråd i Uddevalla.

– Vi bygger inga enskilda samlingslokaler till föreningar. De får hyra in sig på likvärdiga villkor, säger Ingemar Samuelsson.

Samuelsson forteller at kommunen har prøvd å hjelpe til med å finne større lokal. Men moskeen, eller senteret, har ikke hatt råd til lokal de er blitt tilbudt.

Da kan vi vel forvente flere slike demonstrasjons-bønner. Ifølge ny prognose fra PEW  Research Institute kan Sverige (høyeste alternativ) ha en muslimsk befolkning på 30 prosent om ca 30 år.

Vi ser ikke bort fra at dette kan gå raskere. Svenske politikere syntes ikke 3 400 kvoteflyktninger (i tillegg til asylsøkere og familiegjenforente og -etablerte) var tilstrekkelig for 2018. De økte kvoten like godt til 5 000 personer. Mange av dem vil være syrere.

Så mange kvoteflyktninger har ikke Sverige tatt i mot siden 90-tallets Balkankrig.

I tillegg forventes 19 – 33 000 asylsøkere å ta seg til Sverige neste år, og antall familiegjenforente forventes til å ende på nesten 50 000 personer, i henhold til Migrationsverkets prognoser.