Innsparket

Kulturell appropriasjon, hoier de krenkede

Å stille i indianerdrakt hevdes å være kulturell appropriasjon, at man tar i bruk effekter som tilhører "en annen kultur", nærmest som rasisme. Men vær du sikker: Norsk kultur eksisterer ikke, så da kan man fortsette med den politikken som heller ikke ivaretar velferdsstaten.

Frps Siv Jensen i indianerkostyme på Finansdepartementets høstfest har skapt rabalder. Hennes kostyme er kulturell appropriasjon hevder noen. Sametingsrepresentant Christina Henriksen er sjokkert: «Det er å leke med folks kultur.»

Ja vel, lek i vei Jensen. Det fortjener du etter å ha bestått med glans som finansminister.

Gallup International Association offentliggjorde i sommer en undersøkelse (i 66 land) hvor de stilte spørsmålet om noen raser er andre overlegne. Konklusjon: rasismen er lavest i vestlige land, samt Latin-Amerika.

Sånn er det med den saken, så kan Norge fortsette med uvesentlige debatter om «kulturell appropriasjon» på grunn av en indianerdrakt.

I Japan synker kriminaliteten jevnt og trutt. Mordfrekvensen ligger på 0,3 per 100 000 innbyggere, blant de laveste i verden. Politiet vet ikke helt hva de skal bruke tiden til? Det siste pistolmordet i Japan var i 2015. (NB: rettet opp kl. 21:50, da pistol ble utelatt). I Sveriges multikulturelle idyll Malmø ligger mordfrekvensen på 3,4 – hvilket gjør byen farligere enn New York som ligger på 3,0.

Hva skyldes det mon tro? Kulturell appropriasjon eller at Malmø har mange innvandrere som har et litt annet tankesett enn de velintegrerte og de innfødte? For en verdensanskuelse som strider totalt med liberale og progressive verdier, blir det bråk av. Det slipper japanerne som har stengt døra til islam.

Nå sier statsminister Erna Solberg at: «Nå må de som kan jobbe i dette landet jobbe.»

I statsbudsjettet for 2018 vil regjeringen stramme inn på retten til å motta dagpenger. Det misliker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han tilhører kategorien mennesker som ønsker å bevare verdens beste velferdsordninger. Selvsagt, hvem vil ikke det.

Sunt folkevett tilsier at når for mange innvandrere med lav sjanse for å komme i jobb får oppholdstillatelse i Norge vil det føre til en enorm belastning for velferdsstaten. Det vil gå utover dem som allerede bor i landet. Kort sagt: Det er rasjonelt å ville beskytte det man eier og forvalte nordmenns sparegris for innbyggerne og ikke resten av verden. Det innebærer at innvandrere som ikke bidrar heller ikke kan forvente samme levestandard som de arbeidende. Enkelt og greit: Det skal lønne seg å jobbe.

Med dagens regjering er det blitt et press på å få folk ut av landet, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International. Han bruker Leila Bayat-saken for alt den er verdt. Men igjen, for å redde velferdsstaten kan ikke Norge bli sosialkontor for tredje verden. Det forstår tilsynelatende ikke Egenæs?

«Det Egenæs sier, er at politikerne, med Frp i spissen, presser på så mye (for å få folk ut, min anm.) at de presser frem feil.» Skal vi kalle dette «en tilpasset analyse»? I så fall kan vi snu på det: Amnesty og lignende organisasjoner presser på så mye at folk uten oppholdsgrunnlag faktisk får opphold. For når hørte vi fra de samme organisasjonene når misbruk avdekkes? For eksempel da det ble avdekket at 400, og antakelig langt flere, statsløse palestinere i Norge egentlig var borgere av Jordan. Nei, det var vel ikke noe å henge seg opp i?

Dessuten, utlendingsmyndighetene sitter med ekstremt komplekse og vanskelige saker, det er menneskelig å gjøre feil. Til syvende og sist handler det om at «de snille menneskene» misliker en restriktiv innvandringspolitikk.

Moderaterna i Sverige skjerper egen innvandringspolitikk: Det skal stilles krav om test i språk og samfunnskunnskap før det gis statsborgerskap. Du må bo i Sverige i seks år før du kan bli statsborger. Midlertidige oppholdstillatelser skal være hovedregelen. Det skal bli lettere å trekke tilbake statsborgerskapet, høyere krav om forsørgelse ved familieinnvandring. Strengere straffer for dem som oppholder seg ulovlig i landet og det skal søkes asyl utenfor EU. Slik politikk vil selvsagt dempe misnøyen blant innbyggerne. Det er ikke tilfeldig at Sverigedemokratene faller på meningsmålingene. Nå 15 prosent (Sifomätning).

Hvis Sebastian Kurz (31) og hans parti ÖVP sammen med FPÖ danner regjering i Østerrike vil grensen mot Balkan stenges, retorikken mot praksisen i Middelhavet vil bli hardere, og velferdsstaten vil bli restrukturert. NRKs Berlin-korrespondent Guri Nordstrøm fikk fascistiske assosiasjoner. Det handler selvsagt ikke om fascisme, men om at europeere har fått dosen av tullball og er i ferd med å våkne til erkjennelsen at hvis utviklingen fortsetter med massiv innvandring fra Midtøsten og Afrika kollapser velferdsstatene. Vi fikk Brexit, Donald Trump og nå Sebastian Kurz.

Men for all del, ikke la oss se på det store bildet. La oss, i fullt alvor, diskutere om noen eier en kultur slik at Jensen i indianerdrakt blir til kulturell appropriasjon. Skulle nå noen prøve å hevde et visst eierskap til norsk kultur, vet vi hva svaret er: Det eksisterer ikke. Mange begynner å få mer enn nok nå.