Aktuelt

Vil stoppe utlendinger på grensen

Sylvi Listhaug vil innføre ny regel for å stoppe kriminelle utlendinger fra å ta seg inn i Norge. Utlendingen skal måtte sannsynliggjøre hva han/hun sitt oppdrag i Norge er.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) foreslår derfor en ny regel som gjør at politiet kan holde tilbake en utlending på grensen i 24 timer mens det arbeides for å innhente dokumentasjon om vedkommende, ifølge NTB-melding i dag.
– Vi må ha kontroll med grensene våre. Når en person for eksempel ikke kan sannsynliggjøre hva han skal i Norge, undergraver det systemet hvis vi likevel lar vedkommende reise inn i landet mens vi vurderer bortvisning, sier innvandrings- og integreringsminister Sylv Listhaug.

 

Dette kan høres ut som en liten justering av lovverket, men konsekvensene av å slippe inn folk med kriminelle hensikter kan være omfattende:

– Vi risikerer å slippe inn personer i landet som har kriminelle hensikter, som kan være meget ressurskrevende å få sendt ut igjen. Derfor er dette så viktig, understreker statsråden.

Det kan være tidkrevende å sjekke ut den enkeltes identitet og bakgrunn. I tillegg kan personen komme med siste kveldsfly, og da vil 24-timersregelen gi politiet langt bedre handlingsrom. Asylsøkere omfattes ikke av eventuell ny regel, som sendes ut på høring.