Innsparket

Respektløse Dagbladet

Et bilde sier mer enn tusen ord.

«Et bilde sier mer enn tusen ord» er et engelsk uttrykk. Frasen kommer fra amerikansk reklame på 1920-tallet.

Faksimile Dagbladet

Utrykket viser til forestillingen om at en idé kan formidles bedre og mer effektivt med ett bilde enn med bruk av mange ord. Det vet Dagbladets redaksjon sikkert alt om.

Det er nok ikke tilfeldig at vår statsminister Erna Solberg blir portrettert som «kakemonsteret» – hun representerer jo Høyre, og et regjeringsalternativ som ikke akkurat er foretrukket av avisen.

Derfor kan det virke som fotografene i Dagbladet har onde hensikter når de sammen med redaksjonen velger slike bilder av vår statsminister smurt utover to sider.

Ingen ønsker å bli portrettert på en slik måte. Mennesker er forfengelig. Folk står foran speilet å poserer. Du lærer deg hvordan du bør stå, smile og vinkle ansiktet for å få fram dine beste sider hvis noen tar bilde av deg. Du lærer deg å posere for å unngå dobbelthake, lukkede øyne eller rødsprengte øyne. Kvinner flest ønsker make-up på plass før bilder blir tatt og dagen-derpå looken er ikke foretrukket.

For å unngå dobbelthaken kan du strekke ut halsen og presse ansiktet litt fram. Pannen skal opp og fram, og haken bøyes litt ned. Det er det fotografene pleier si når de portretterer folk.

Når du ser bildet av statsministeren med haken ned mot brystet med en gapende munn over et digert kakestykke på vei inn i munnen, sier det mer enn tusen ord – om Dagbladet.

Et nedrig og sjofelt bilde. Helt respektløst.