Politikk

Nazister marsjerer igjen

Midt på søndag formiddag marsjerte omlag 50 nazister gjennom sentrale deler av Gøteborg. De ropte slagord om "forrædere".

Politiet tok marsjen svært alvorlig: De omringet hele demonstrasjonstoget, tre biler foran og fire biler bak, samt politibetjenter som gikk til fots på begge sider av de marsjerende. I tillegg fløy et politihelikopter over marsjen. Motstandere av de demonstrerende skal ha ropt: «No Nazis on our streets.» Det var tilløp til fysisk konflikt mellom en motdemonstrant og de demonstrerende nazistene som politiet raskt roet ned.

Gøteborg, september 2017.

Ikke tillatelse

Nazistene tilhører Nordiske motståndsrörelsen. De hadde ikke tillatelse til å demonstrere, men politiet valgte ikke å gripe inn.

– Så länge de inte stör den allmänna ordningen gör vi ingeting.

Vad krävs det för att ni ska göra något?

– Ja, att de stör ordningen eller bryter mot någon annan lag. Just nu verkar det inte så, säger Jenny Widén.

Det bekräftade en polisman på plats för GP:s reporter.

– Vi vill inte gå fram och prata med dem. De blir bara provocerade och vi vill inte orsaka bråk, säger polisen.

Mange en borger av Gøteborg var naturlig nok sjokkert over hva de så i sine egne gater. Senere denne måneden, 30. september, er det tillyst ny demonstrasjon fra Nordiska motståndsrörelsen i samme by. Det er også Gøteborg som er den byen i Sverige som skal ha produsert flest IS-krigere, og byen har fått tilnavnet  Europas IS-hovedstad. Antall islamistiske ekstremister har tidoblet seg siste syv årene, forteller terrorforsker. «Ekstremismen møter liten motstand», sier han. Ja, akkurat som nazistene i møte med politiet.

Det er den samme bevegelsen som demonstrerte tidligere i år i Kristiansand. Av rundt 60 fremmøtte skal majoriteten ha vært tilreisende svenske nazister.

De skal ha «skryt» for at de ikke vegrer å vise for hele verden hvem de er.

Hvordan ser Skandinavias gater ut om fem til ti år?

Samme bevegelse i demonstrasjon i Kristiansand i sommer.

 

Gøteborg sentrum.