Innvandring

«Ekstrem situasjon»: -Risikerer livet

Vektere fra Nokas og Securitas får ikke lenger lov til å ta seg inn i bydelen Sylte i Trollhättan. Leder for fagforeningen forklarer hvorfor: «Vi har ansvar for våre medlemmer og vi må sikre at de ikke utsettes for situasjoner der de risikerer livet.» Men ikke snakk om «svenske tilstander»?

Det ser ut til å gå fra vondt til verre hos søta bror – hele tiden. Trollhättan er vennskapsby med norske Kristiansand. Byen består av 46 000 innbyggere, med en arbeidsløshet på over 10 prosent, som er i toppsjiktet i Gøteborg-regionen. Saab og Volvo er hva man forbinder med denne byen.

Nå kan vi knytte et nytt kjennetegn til Trollhättan: En «ekstrem situasjon»: Vektere nektes av fagforbundet sitt å dra inn i bydelen Sylte. Dette skjer etter at en bil benyttet av vektere ble satt i brann, pluss en førskole:

Transportfackets avdelning 55 har infört ett skyddsstopp i stadsdelen Sylte i Trollhättan för väktare från Nokas och Securitas. Endast i sällskap av poliseskort får de lov att åka in i området och arbeta. Skyddsstoppen är en konsekvens av tidigare oroligheter då både en väktarbil satts i brand samt en förskola.

Fotomontasje HRS.

-Ekstrem situasjon

Ombudsmannen Lena Sköld forklarer hvorfor forbudet er innført:

– Vi har ansvar för våra medlemmar och vi måste se till att de inte utsatts för situationer där de riskerar livet. Man måste lösa de problem som finns och de kan inte vi lösa, säger hon och kallar samtidigt situationen för extrem.

I Rinkeby i Stockholm før stortingsvalget, gikk mediene berserk fordi Sylvi Listhaug var på torget der og benyttet begrepet svenske tilstander. Det måtte hun kutte ut, for i Sverige råder den multikulturelle idyllen. Hvor mange måneder eller  år må det til før journalistene later som om de aldri har formildet et rosa bilde av Sverige?

Ekstrem situasjon, sies det altså. Mens vi som tidlig på 2000-tallet begynte å advare mot fremveksten av ekstreme forhold i Sverige, typisk ble kategorisert som – ja, nettopp, ekstrem. Hva vil stå i historiebøkene?