Terrorisme og ekstremisme

Tror imam er hjernen bak terror i Barcelona

En imam mistenkes av politiet for å være hovedhjernen bak terrorangrepene i Barcelona og Cambrils. Mannen i 40-årene antas å ha omkommet i gasseksplosjon dagen før angrepene i en tredje by i Katalonia, Alcanar. Imamen underviste rundt 80 barn i islam og arabisk i den lokale moskeen. Da bør kanskje myndighetene sjekke hva disse barna er opplært til å tenke og tro?

Det er fremdeles mange åpne spørsmål etter terroren i Spania denne uken. Det som synes å være på det rene er at terrorcellen planla langt større angrep enn det medlemmene klarte å utføre. Angrepet ved bruk av varebil ser ut til å ha vært en plan B. Plan A knyttes til funnene av mengder med gassflasker i byen Alcanar. Det var i denne byen det gikk av en gasseksplosjon dagen før angrepet i Barcelona og som førte til funn av mengder med gassbeholdere i et hus der tre medlemmer av terrorcellen skal ha holdt til. Huset betegnes som en «bombefabrikk».

Det var i denne eksplosjonen at to personer skal ha blitt drept, og en av dem antas å være en imam som var hovedhjernen bak radikaliseringen av de unge mennene som dannet en terrorcelle. Målet til cellen skal ha vært å plasserer ut tre bilbomber i Barcelona. Plan A gikk åpenbart i vasken grunnet den ukontrollerte eksplosjonen på onsdag, noe som kan ha reddet svært mange menneskeliv. Så langt er 14 personer avgått med døden, og rundt 120 er skadet.

Huset i feriebyen Alcanar, der imamen og den antatte hovedhjernen holdt til og sannsynligvis ble drept.

Lærer  for barn

Imamen Abdelbaki es Satty som man tror var hovedhjernen bak terrorcellen på angivelig 12 personer som planla masseangrep i Barcelona, beskrives som en rolig, tilbaketrukket person. Han er opprinnelig fra Marokko.

To av de antatte gjerningsmennene, 17 år gamle Moussa Oukabir (drept av politiet) og 22 år gamle Younes Abouyaaqoub (antakelig fører av drapsbilen i Barcelona og på frifot), hadde den senere tiden begynt å frekventere moskeen til imam es Satty i byen Ripoll hyppigere enn før.

Es Satty var både imam i denne lokale moskeen og lærer for barn på koranskole i islam og arabisk.

Det burde være en selvfølge at spanske myndigheter endevender moskeen for å finne material benyttet til å undervise barna, bringer på det rene helt presist hvilken form for islam barna er opplært i, «avradikaliserer» de eventuelle barna som har tatt ideologisk skade av undervisningen, og sørger for full kontroll over aktivitetene i moskeen fremover. 

Hva om vi hadde byttet ut moské og imam med kirke og prest? Da hadde vel folk gått mann av huse i protest i hele Spania, og kanskje til og med her hjemme på berget?