Aktuelt

-Muslimske kvinner kan kun gifte seg med muslimske menn

Det er full splid i den første moskeen i Skandinavia, Mariam Moskeen, som er ledet av kvinner. To kvinnelige imamer er i konflikt om islamsk lov sharia. Den ene mener muslimske kvinner kan gifte seg med ikke-muslimer, mens den andre mener dette er å bryte med sharia. Sistnevnte forlater derfor moskeen. Noen som husker alt bråket da vi tok opp ekteskapet mellom muslimske Hadia Tajik og ikke-muslimske Steffen Hegglund?

For ett år siden åpnet Mariam Moskeen og fikk bred oppmerksomhet fordi det for første gang i Danmark ble ledet bønn av en kvinnelig imam. Moskeen har etter dette hatt to kvinnelige bønneledere, skriver Kristeligt-Dagblad (betalingsmur). Nå takker imidlertid imam Saliha Marie Fetteh for seg. Grunnen er at moskeen ikke er konservativ nok. Derfor vil den ikke finne appell generelt blant muslimer og islamske organisasjoner, mener hun:

”Jeg synes ikke længere, jeg kan genkende mig selv i projektet, hvilket nok skyldes, at mit syn på islam er mere konservativt end den linje, moskéen tegner. Når man laver et projekt som Mariam Moskeen, er det for mig at se afgørende, at man har teologisk belæg for det, man gør, og at man får det muslimske miljø og de islamiske organisationer med sig. For hvad er projektet uden muslimerne?”, siger hun og uddyber, at hun blandt andet ikke mener, at der er teologisk belæg for, at moskéens anden imam og initiativtager, Sherin Khankan, tilbyder interreligiøse vielser, hvor en muslimsk kvinde og en kristen mand eksempelvis kan blive gift.

Utfordret Hadia Tajik

Alle lovskoler – sunni og sjia – støtter (dessverre) synet til Fetteh. Det var derfor norskpakistanske Jeanette utfordret Hadia Tajik i 2015, som da var gift med Stefan Heggelund:

Jeg, en kvinne med opprinnelse fra Pakistan, som deg Hadia Tajik, som har vært tvangsgiftet, ikke som deg Hadia Tajik, lurer fremdeles på om du er blitt vantro? For i islam er det slik at når en muslimsk jente er gift med vantro, så er hun selv vantro. Eller har ektemannen din konvertert til Islam? Ditt svar er viktig og vil ha betydning for tusenvis av andre i Norge.

Jeanette pekte på ekteskapsinngåelsen mellom Tajik og Heggelund. Hadde Heggelund konvertert, eller Tajik falt fra troen? Jeanette fortsatte:

Mitt spørsmål er såre enkelt: Kan muslimske jenter nå ekte ikke-muslimer eller er det bare narrespill? Er det sære regler for kun deg som får sin kjærlighet, kjærlighet som er strengt forbudt for alle andre muslimske jenter?

Elegant svar tilbake

Mange syntes Jeanettes henvendelse var utidig. Ja, kan man ikke islam, så kan det fremstå som akkurat det.

Jeanette i HRS.

Tajik svarte at ingen av delene stemte. Hun fortsatte slik:

Andre kan ikke definere min religion for meg. Jeg er født med et hode, og liker å bruke det. Hvis Gud ikke er enig, blir Hun og jeg nødt til å snakke sammen. Lenge.

Så dersom norske muslimske jenter vil inngå ekteskap med ikke-muslimsk mann, kan de nå gjøre det i en moské i København. Det er da et lite skritt på en riktig vei.