Innsparket

Rødt: 20 000 årlig til Norge

Politikere som Bjørnar Moxnes (Rødt) har gått fullstendig tom for argumenter i den pågående folkevandringskrisen, og synes å tro at noen fortsatt biter på argumentet om at Norge "må delta på dugnaden".

Dagbladet 29. juli

Dagbladet: «Norge bør ta imot 20 000 overføringsflyktninger i året. Norge må bli med på dugnaden», sier Bjørnar Moxnes og Odd-Arild Viste.

Så kommer hele balletten med usammenhengende svada fra den virkelighetsfjerne Rødt-lederen Moxnes og medlem i Rødts antirasistiske utvalg, Viste.

Kort oppsummert: Flykningkrisen lar seg ikke stoppe. Det er 65 millioner på flukt. Det norske svaret må være ansvarlig og langsiktig for mennesker på flukt. Bla, bla, bla. Deretter klassikeren i Moxnes og Vistes vrøvlete tekst: «Det er ikke mer enn et par generasjoner siden nordmenn trengte trygge havner.»

Å flytte fra elendige livsvilkår i Norge til kummerlige leveforhold i Amerika for å måtte jobbe livskiten av seg for å overleve kan ikke sammenlignes med å komme som asylsøker til Norge anno 2017. Her får du servert en smørbrødliste med sosiale og økonomiske rettigheter som verden ikke har sett maken til. Når nordmenn flyktet til Sverige under andre verdenskrig var det ikke bare til et naboland, men det var også en midlertidig havn. Ved frigjøringen i 1945 vendte de fleste flyktningene tilbake til Norge. Og, merk så Moxnes og Viste, nordmenn var reelle flyktinger.

Å sammenligne 50 000 norske flyktninger med 65 millioner mennesker på vandring fra Midtøsten og Afrika mot Europas porter er direkte stupid.

Moxnes/Viste: «Millioner av flyktninger lever i uverdige forhold i flyktningleire rundt omkring i Midtøsten og i Europa.»

Nå må ikke Rødt være beskjeden. I 1990 levde 36 prosent (1,9 milliarder) av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. Det var anslått at 1 milliard mennesker levde under uverdige forhold i verden anno 2015. På Moxnes høres det ut som det er et nytt fenomen at mennesker lever under uverdige forhold i flyktningleir. Nei, det er ikke det.

Moxnes/Viste: «Dette kan vi gjøre noe med. Vi kan bidra til å avslutte det uverdige europeiske svarteper-spillet som nå pågår ved å gå foran med et godt eksempel. I første rekke kan de 20 000 overføringsflyktningene hentes fra Hellas og Italia. I neste runde kan de komme fra leire i Midtøsten.»

Kan noen hviske følgende i øret til partiet Rødt: Det er ikke verken effektiv eller fornuftig bruk av ressurser å ta 20 000 flyktninger årlig til høykostlandet Norge når 795 millioner mennesker fortsatt lider av kronisk sult i verden. Sør-Asia står for de styggeste tallene, hvor så mange som 281 millioner mennesker lider av kronisk sult. (Kilde: FN-sambandet)

Moxnes/Viste:«Det er ikke ansvarlig å møte langvarige kriser med strakstiltak og engangsløsninger ( … )».

Du snakker om å møte seg selv i døra. Langsiktighet handler om å bedre leveforholdene der mennesker bor. Utviklingspolitikere og -byråkrater bør se til organisasjoner som i det minste prøver å yte effektiv bistand. Altruismebevegelsen søker å få mest mulig fattigdomsbekjempelse og helsehjelp ut av hver krone: «Vi bruker kritisk tenkning og giverglede for å nå målet, for ved å kombinere hodet og hjertet kan vi forbedre verden mest mulig.» Og videre: «Være søkende og åpen for å vurdere alle saker og tiltak, og så velge det som gir størst positiv effekt» Noe å lære, Rødt?

Beklager, men vi biter ikke på «Norge må bli med på dugnaden» lengre. Det viser bare at Rødt og deres likesinnede har gått tom for argumenter.

(Forsidebilde fra Twitter)