Aktuelt

Svensk revolusjon! Snakker som Tybring-Gjedde

Store ord i tittelen, men sjeldent har jeg fått mer bakoversveis siste årene enn da jeg både så og hørte kraftsalvene fra SVTs utenrikskommentator i går kveld, Erika Bjerström. Hun la ikke to fingre i mellom: Over 90 prosent av de som tar seg fra Libya i båt over til Italia er økonomiske migranter. De skal returneres. De kommer fra demokrati med økonomisk vekst og har ingenting i Europa å gjøre. De ser på Europa som en bankautomat, slår Bjerström fast. EU er tatt på sengen, fortsetter hun, og etterlyser asylleire i Afrika. Når SVT og FrP og Christian Tybring-Gjedde er samstemte, da er det så man likevel øyner et håp for Sverige.

Gå ca 16 min ut i denne lenken, og show time begynner!

Erika Bjerström, she made our day!

Fria Tider har plukket opp saken: Innvandrarna «ser Europa som en enda stor bankomat»

I år har 82.000 människor tagit sig till Europa via Medelhavet. 2000 har dött på färden över havet.

Det var bland annat detta som diskuterades i gårdagens SVT Aktuellt. Och många tittare uppfattade nog sändningen som ovanligt ärlig.

Det var SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström som fick svara på frågan vilka det är som tar sig över Medelhavet till EU.

Hon hade mycket konkreta och raka svar: det är unga män som reser från demokratier utan krig, som saknar flyktingstatus, som ser Europa som «en bankomat» och som reser hit för att få ett bättre liv.

– Det är något nytt. Migrantströmmarna kommer från Västafrika. De här unga männen, för det är nästan bara män, kommer från länder som Senegal, Nigeria, Elfenbenskusten och Gambia. Dessa länder har en sak gemensamt och det är att de är demokratier. De har god ekonomisk tillväxt. Men de här unga männen har hört om Europa i rosenrött skimmer, och vill dit för att söka lyckan och ett bättre liv, säger Erika Bjerström i SVT Aktuellts direktsändning på torsdagskvällen.

92 procent av dem som reser över Medelhavet till Europa åker via Libyen, förklarar Erika Bjerström.

– Det stora problemet är att de här unga männen är felinformerade. De ser på Europa som en enda stor bankomat. De har vuxit upp med att släktingar går och hämtar ut pengar som de sedan skickar hem till sina byar i Afrika. De måste ju få korrekt information om att det är farligt och olagligt att ta sig in i Europa på det här sättet.

– De får inte ens stanna om de är ekonomiska migranter. Och 90 procent är just migranter på jakt efter ett bättre liv, fortsätter hon.

EU satsar just nu på informationskampanjer för att få invandrarna att stanna i sina hemländer. EU har nämligen mycket stora problem med att hantera de tiotusentals invandrare som lyckas ta sig från Afrika till Europa. Polen, Ungen och Tjeckien vägrar ta emot dem i sina länder.

Erika Bjerström menar att EU är helt tagna på sängen. Hon påpekar att detta handlar om en globalisering «som går i överljudsfart».

Enligt Bjerström har det gått så långt att EU nu vill bygga stora läger för att fånga in invandrarna redan i Afrika.

– Ett stort tabu inom EU nu är att man vill satsa på uppsamlingsläger i Nordafrika där man ska sålla ekonomiska migranter från de med flyktingstatus. Och de som är ekonomiska migranter ska kunna återvända till sina hemländer under värdiga former.