Kriminalitet

«Hjelp oss, hjelp oss», sier svensk politiledelse

Sverige står til knærne i vold og kriminalitet. Situasjonen er så ille at øverste politisjef går ut med nødrop til andre aktører, som kommuner, frivillige organisasjoner, foreldre, religiøse samfunn – i det hele tatt hele fjøla: «hjelp oss, hjelp oss», sier rikspolitisjefen Dan Eliasson. Politiet klarer ikke oppgaven lenger, er det han faktisk sier. En journalist spør hvorfor det har gått så galt siste 20 til 30 årene i Sverige. Hvorfor ble ikke faresignalene tatt på alvor, kommer det videre fra MSM. Kan ikke denne journalisten bare bla i eget arkiv, mens vi andre sørger over det tapte Sverige?

Politiet i Sverige ser ut til å ha panikk. Ikke underlig. Vi meldte nylig om at svensk politi prøvde å hemmeligholde en rapport. Der kommer det frem at 23 områder i Sverige er «særlig utsatte», opp 50 prosent fra forrige rapportering, mens totalt dreier det seg om over 50 områder som er delvis tapt/tapt for myndighetene. Dette ville ikke politiet at svenske borgere skulle få vite. 

Svensk politi må få mer ressurser og tøffere metoder og tiltak hvis landet ikke skal gå i oppløsning.

Barn på ni år involvert

Politiet forteller nå (se videoen) om barn ned i niårsalderen som brukes av narkoligaer til å transportere narko og våpen. Akkurat som i Frankrike, Europas hardest rammede land av en uvettig innvandring.

Politiet forteller at de vil ha mer overvåkning med kameraer, blant annet. Hvorfor flere kamera i det offentlige rommet? Jo, fordi folk våger ikke vitne i rettssaker. De frykter voldelige represalier. Det er med andre ord fullblods Midtøsten-tilstander hos svenskene.

Men bortforklaringer ligger også i front hos politiet ved rikspolitisjef Dan Eliasson:

– Antalet utsatta områden har blivit fler. Det beror delvis på att vi redovisar på annat sätt. På något område har det kanske blivit sämre, på något bättre även fast det inte syns i statistiken, säger rikspolischefen Dan Eliasson på en pressträff.

Så kommer ropet om hjelp:

Rikspolischefen säger att polisen behöver kraftsamla och vänder sig också till övriga samhället.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger han.

Dan Eliasson förnekar att polisen velat mörka rapportens resultat att de särskilt utsatta områdena blivit fler.

– Vi har gjort förstärkningar i de här områdena, vi har fördjupat samarbetet och försöker uppmuntra till utökat samarbete med kommunerna, frivilligorganisationer, föräldrar på stan och religiösa samfund exempelvis, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Handlingsplan – og alt går så bra?

Områdene som er tapte har fått en treårig handlingsplan. Politiet innrømmer imidlertid at i noen områder er tilstanden blitt verre.

Handlingsplaner på tre år sätts upp för områdena. Polisen nationella operativa avdelning ska löpande följa upp dem, enligt rikspolischefen.

– Vi har identifierat 61 områden varav 23 är särskilt utsatta, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Områdena finns i hela Sverige, utom i region Nord.

– Vi bedömer inte att läget generellt försämrats, utan vi upplever att vi har bättre koll på områdena. Vi har förbättrat våra kunskaper och vet vad vi ska titta efter, säger hon.

– Men i några fall bedömer vi faktiskt också att läget har försämrats jämfört med tidigare, säger Linda Staaf.

I Gøteborg går det bedre, skal vi tro politiet. Der er det færre skytinger og drap i det offentlige rommet.

 – I Göteborg kan vi konstatera att vi har en nedåtgående trend när det gäller skjutningar på allmän plats, säger regionpolischef Klas Friberg.

– De flesta, om inte alla, av dem som finns i den beskrivna miljön och som beskrivs som tongivande har varit föremål för insatser. Utmaningen är att se till att de inte återfaller i brott, säger han.

-Politiet har mistet kontrollen

Avisen Expressen er knallhard på kommentarplass etter at rikspolitisjefen Eliasson ber om hjelp fra alle andre i samfunnet. Politiet har mistet kontrollen, sier avisen. Dette sitatet tatt fra politiets egen rapport som de prøvde å skjule for offentligheten, sier sitt:

Näringsidkare hotas och misshandlas till att acceptera «beskydd». Ibland tvingas de att överlåta sina verksamheter till underpris. Upprepad skadegörelse gör försäkringspremierna omöjligt höga. 

Hoten mot polisen har förvärrats och det finns ställen där ambulanser inte kör in eftersom de inte säkert kan ta sig ut igen. Miljonprogramsområdena, som byggdes för att barn tryggt skulle kunna leka ute, långt från biltrafik, har förvandlats till arkitektoniska fällor som kriminella lätt kan slå igen kring blåljuspersonal.

Og hva med denne kraftsalven fra samme rapport?

«Samhället är inte rustat för att hantera denna stora numerär av kriminella aktörer (…) polis och andra samhällsaktörer saknar förmåga att möta problematiken».

Er dette Oslo 2020? Eller kanskje allerede i dag?

Expressen tror Sverige blir bedre om rikspolitisjef Eliasson forsvinner. Det tror ikke jeg. Antallet kriminelle er ikke Eliassons ansvar. Det er politikernes ansvar, med uvurderlig drahjelp av mediene. Men: Har svensk politi gjennom årene rapportert sannferdig om utvikling til de samme politikerne slik at det var mulig for de sistnevnte å føre en mest mulig forsvarlig politikk? Det spørsmålet burde vært stilt Eliasson.

Hvor tror du Sverige er om 10 til 20 år, eller bare om fem år? Jeg tror ikke dette kan reverseres uten at det tas i bruk midler og metoder vi ikke liker i et demokrati. Jeg forstår ikke hvordan dette kan snus på en god, demokratisk måte. Ikke minst fordi i løpet av de neste årene kommer de store barne- og ungdomskullene med ikke-vestlig bakgrunn inn i voksen alder. Demografi teller.