Terrorisme og ekstremisme

Kjent gjerningsmann bak terrorangrepet i Paris

Enda en: den bevæpnede 31-åringen som med hensikt kjørte en bil full av eksplosiver inn i en politibil i Paris var kjent av franske myndigheter som medlem av en "ytterliggående islamistisk bevegelse" og sto på landets terrorliste.

Den 31 år gamle mannen som i går ettermiddag torpederte en politibil på Champs Élysées i Paris var kjent av franske myndigheter fra før, melder Jyllands-Posten. Bilføreren var bevæpnet og bilen inneholdt sprengstoffer, og eksploderte ved sammenstøtet. Ingen andre ble skadet i angrepet.

31-åringen, som ble drept i sammenstøtet, er fra en forstad i Paris og har siden 2015 stått på myndighetenes terrorliste og var kjent for sine ekstreme holdninger. Han skal også ha vært medlem av det som beskrives som en «ekstrem islamistisk bevegelse».

Gårsdagens terrorist føyer seg således inn i en lang rekke av personer som på forhånd var kjent av myndighetene som ekstreme islamister, men som likevel fikk bevege seg fritt med død og ødeleggelse til følge:

Normandie, 26. juli 2016: Adel Kermiche og Abdel Malik Petitjean stormet en kirke under messe og skar over strupen på presten Jacques Hamel mens de ropte «Allahu Akbar». Begge var på politiets radar fordi de hadde forsøkt å ta seg til Syria. Kermiche ble dømt til fengsel for forholdet, men ble løslatt tidligere og hadde attpåtil på seg en elektronisk fotlenke da han deltok i terrorangrepet på kirken i Normandie.

Manganville, 13. juni 2016: En fransk politioffiser og hans kone ble drept utenfor og i deres hjem av en islamist i byen Manganville utenfor Paris. Gjerningsmannen Larossi Abballa, som holdt parets vesle sønn som gissel før han overga seg, var kjent av franske myndigheter som radikalisert og allerede straffedømt for terrorrelatert kriminalitet.

Paris, 9. januar 2015: 4 drepte og 11 skadet i en jødisk matbutikk i Paris som en støtteaksjon for Charlie Hebdo-angrepet to dager før (se under).

Paris, 7. januar 2015: 12 drepte og 11 skadet i angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjon. IS påtok seg ansvaret. De til sammen tre gjerningsmennene ble alle drept av politiet. Said og Cherif Kouachi angrep Charlie Hebdo, mens deres nære venn Ahmedy Coulibaly drepte fem og såret 11 to dager etter (se over). Alle tre var kjent av fransk sikkerhetpoliti som militante islamister fra før. Cherif Kouachi hadde tidligere blitt dømt til tre års fengsel for terrorrelatert kriminalitet i 2008, men sonet bare 18 måneder. Både Said og Cherif ble arrestert i 2005, mistenkt for medlemsskap i gruppen Buttes Chaumont som sendte terrorister til Irak.

Brussel, 24. mai 2014: 4 drepte. Fransk-algiriske Mehdi Nemmouche angrep et jødisk museum i Bryssel i Belgia, hvor han skjøt og drepte fire personer. Han hadde forbindelser med radikale islamister og var vendt tilbake til Frankrike etter å ha tilbrakt et år sammen med IS i Syria.

Frankrike, mars 2012: 7 drepte. Den fransk-algiriske islamisten Mohamed Merah drepte først tre franske soldater av ikke-vestlig opphav, før han angrep en jødisk skole og drepte en rabbi og tre barn i alderen tre til åtte år. Merah var i forveien kjent for den franske etterretningen. Et dokument viste at han hadde vært under overvåkning siden 2006 fordi han var medlem av den islamistiske organisasjonen Forsane Alliza, som var mistenkt for å oppfordre til vold og terrorisme og senere ble forbudt fordi de oppfordret borgere til å dra til Afghanistan for å drive jihad. Merah ble bedømt som en mann «med evne til å reise og assistere andre militante med logistikk».

Gårdagens angrep var for øvrig det andre terrorangrepet på fransk politi på tre måneder: i april ble en betjent skutt og drept på Champs Élysées rett før presidentvalget. Gjerningsmannen hadde erklært troskap til terrororganisasjonen Den islamske staten.