Aktuelt

«Igjen», ja…

Utenriksminister Børge Brende er som vanlig sjokkert over terrorangrepet som til nå ha krevd syv liv i London. Burde ikke åpningsordet "igjen" fortelle Brende og hans like at det de snart burde finne på noe annet å melde enn klisjèer de ikke engang tror på selv?

Europeiske politikere er rutinemessig åh, så sjokkerte! over terrorangrep; denne gangen over angrepet i London – det tredje på like mange måneder. Fordømmelsene og de forutsigbare, innholdsløse «vi vil ikke la oss kue»-utmeldingene kommer likeledes på løpende bånd.

Så nok en gang tyr utenriksminister Børge Brende til Twitter for å fortelle oss hvor sjokkert han er:

Burde ikke åpningsordet «igjen» snart få det til å ringe en bjelle et sted? Det forteller nemlig alt om hvor uoppriktig påberopelsen av sjokk egentlig er.

Hvis det er noe som er sjokkerende i alt dette, så må det være eventuelle sjokk over at våre seriesjokkerte politikere fremdeles lar seg sjokkere.

Det er forståelig at den politiske ledelsen – som jo er ansvarlige for situasjonen Europa befinner seg i – ønsker å berolige de uvaskede masser, men det spørs om klisjèer som gjentas stadig oftere er den beste måten å gjøre det på. Som f.eks. Londons borgermester Sadiq Khan, som etter terrorangreoet i mars følte et påtrengende behov for å fortelle almuen at London er en av verdens sikreste byer. Det, samt pinlige kamprop om at «terroristene aldri vil vinne» og at «vi må leve som før», samt besvergelsene om at vi må stå sammen, er i realiteten bare egnet til å provosere.

Sikkert en uvant tanke for karriere-politikere, men kanskje de skulle vurdere å ti still når de ikke har noe annet å komme med enn forslitte floskler hverken de eller vi tror på lenger?

Takk til Elisabeth Sjølie for bildet.