Innsparket

Åpent brev til statsminister Erna Solberg

Leder i Secular Forum skriver åpent brev til statsminister Erna Solberg.

Eid Mubarak! Gratulerer med id, Erna Solberg!

Det finnes mange anledninger hvor man kan markere dagen og gratulere, som på bursdager, FN-dagen, jul, kinesisk nyttår, iransk nyttår, osv. Men Erna Solberg, hvorfor velger du å gratulere akkurat med id? Forstår du ikke hvilken dobbeltmoral du fremviser overfor mange av oss andre?! Din gratulasjon kom mens jeg var i opprør etter en hendelse samme dag, og din gratulasjon traff meg rett i hjertet som en giftig pil. Her er hvorfor:

Jeg deltar ofte i offentlige sammenhenger hvor jeg inviterer til balansert dialog med islamske ledere og deres miljøer. Men jeg sto i går, den 24. juni, som privatperson foran Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskéen på Grønland, hvor Shakeel Rehman hadde invitert til demonstrasjon for Ayaz Nyazi, som sitter i fengsel i Pakistan for påstander om blasfemi. Mye tyder på at han nok venter på sin dødsstraff. Han er en blogger som har kritisert islam, og det tolereres hverken ikke i Pakistan eller de mange andre landene som følger islamske lover.

Id-feiring i Birmingham. Bilde: Birmingham Mail.

Under demonstrasjonen fikk vi mye oppmerksomhet fra nye landsmenn, men dessverre ikke en eneste støtteerklæring. Folk gikk rundt og kikket på plakatene. Noen spurte oss hvorfor vi sto der. Hvem støtter dere? Vi begynte å fortelle dem om bakgrunnen, og det var veldig trist å oppdage at de fleste ikke visste noe om Nyazi i Pakistan.

Et par menn kom bort til oss, og jeg sa til dem: «Vil dere støtte ytringsfrihet?» Den yngste av de to var diplomatisk og ville at de skulle la være å svare. Han forsøkte flere ganger, med økende intensitet, å trekke den eldre mannen med seg, men den eldre var engasjert. Han spurte hva dette gjaldt, og hvorfor denne mannen satt i fengsel. Jeg fortalte at Nyazi hadde kritisert islam, og jeg måtte forklare for ham hva blasfemi betydde.

Han ble synlig frustrert og sa med en hevet og truende pekefinger: «Ingen får lov til å kritisere islam!» Jeg prøvde å snakke rolig med ham, men han ble bare mer agitert! «Ingen får lov å kritisere allah. Og de som forlater islam er vantro og skal henrettes. Man må følge islamsk lov!»

Jeg spurte om man ikke kunne få lov til å være uenige om religion eller ideologi. «Skal man virkelig ikke ha lov til å kritisere slike gamle regler?»

Den eldre mannen svarte, nå enda mer høyrøstet mens pekefingeren viftet intenst og truende: «Allah blir aldri gammel! Islam skal følges av alle!» Hans venn som nok kjente norsk kultur litt bedre, virket ille berørt og prøvde igjen å trekke ham med seg. Jeg svarte helt rolig: «Må man uansett følge sharialoven, selv om man har en annen tro?»

Mannen ble tydelig sur på meg, og spurte hvor jeg kom fra. Da jeg svarte «Iran», kom svaret kontant og kompromissløst: «Da skal du henrettes! De som vender seg mot islam og er vantro som deg, skal henrettes! Straffes!» Jeg spurte direkte, mens folk sto rundt oss, om han virkelig mente dette. «Ja, allah skal straffe dere. Du fortjener henrettelse.»

Samtidig som Shakeel Rehman ble intervjuet av den norske statskanalen NRK, spurte jeg den truende mannen: «Skal du henrette meg her i Norge?» Noter deg hans svar, Erna: «Iran er et islamistisk land og du var muslim en gang (antok han), og du er frafallen nå. Jo, jeg ville ha henrettet deg i Iran, men det går dessverre ikke i Norge. Men i Iran kunne jeg ha henrettet deg! Slik vil allah ha det! Vi kan ikke forandre hans regler!» Jeg spurte om han var villig til å si sin mening foran et kamera? «Ingen problem! Dette er sharialoven, allahs lov og jeg er ikke redd for å fortelle.»

Rolig og behersket stilte jeg det jeg antar er en norsk statsborger, et motspørsmål: «Ville du klare å drepe meg bare fordi vi har forskjellige synspunkter om ideologi?» «Jo, det klarer jeg! USA og Kina henretter tusenvis av mennesker, og vi må drepe de vantro!»

Kjære statsminister, vi som stadig får slike trusler, trenger et råd; skal vi anmelde det? De følger jo bare sin tro! Erna. Hva din tro er og hva dine private meninger er, har vi andre ingen ting med, men mange er her i landet fordi de har vært utsatt for islams terroriserende praksis mot annerledestenkende mennesker. Mine invalidiserte venner med torturvridde nakker, knuste sjeler og knugende savn etter drepte brødre, ser den norske statsminister gratulere representanter for religiøse mordere og de som støtter dem, med dagen! Jeg er fristet til å misbruke et sitat: Måtte du tilgis, for du vet ikke hva du gjør!

Anita