Terrorisme og ekstremisme

Selvmordsbomberen identifisert: Salman Abedi

Britisk politi bekrefter selvmordsbomberen i Manchesters identitet: 22 år gamle britisk-libyske Salman Abedi.

Nyhetsbyråene AP og Reuters navngir selvmordsbomberen som 22 år gamle Salman Abedi, og identiteten er nå bekreftet av britisk politi. Ytterligere to menn er pågrepet, og en av dem skal være Abedis bror.

Ifølge avisen the Telegraph skal Abedis familie ha bodd i Storbritannia i ti år, etter å ha kommet som flyktninger fra Libya som da ble regjerert av Gaddafi. Abedi er født i Manchester og hadde en eldre og en yngre bror, samt en søster som nå er 18 år. Hele familien, bortsett fra de to eldste sønnene, skal nylig ha flyttet tilbake til Libya.

CBS News og Daily Mail skriver at Abedi var kjent av britiske myndigheter fra før. Det fremgår så langt ikke i hvilken sammenheng.

Kilder i sikkerhetstjenesten sier til Daily Mail at den innledende analysen av Abedis bombe tyder på at den var sofistikert og laget av en ekspert.

Politiet bekrefter at de i ettermiddag gjennomførte en kontrollert sprengning av en gjenstand på det som antas å være en av Abedis flere oppholdsadresser i Manchester.

Bekjente og naboer av 22-åringen sier at han i det siste har oppført seg underlig. En nabo, Lina Ahmed, forteller at hele familien «oppførte seg rart». For et par måneder siden skal hun ha hørt Abedi rope ut den islamske trosbekjennelsen på arabisk høyt på åpen gate.

A school friend told MailOnline had grown a beard when he last saw him and neighbours claimed he had been ‘acting strangely’ recently.

Leon Hall, who went to school with Abedi, told MailOnline he saw the killer last year and said he had grown a beard. He also said the jihadist was a keen Manchester United fan.
Mr Hall said: ‘I saw him last year and he had a beard thing going on. We didn’t speak but just nodded to each other. I don’t remember seeing him with beard before.’
‘He always had a bit of an attitude problem. I can’t say I really liked the man.’

Britisk politi arbeider nå for å klarlegge hvorvidt Abedi opererte på egenhånd eller om han var del av et nettverk. Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) har påtatt seg ansvaret, men denne opplysningen er enda ikke bekreftet fra offisielt hold. Tidligere i dag pågrep politiet en 23 år gammel mann i forbindelse med angrepet som drepte minst 22 og skadet over 50 mennesker. Det er foreløpig ikke kjent hvilken forbindelse politiet mener den pågrepne har til terrorangrepet. Vitner forteller at 23-åringen smilte da han ble pågrepet.

Ytterligere en mann ble pågrepet på kjøpesenteret Arndale tidligere på dagen. Ifølge Politico/Jyllands-Posten skal en av de pågrepne være Salman Abedis bror.

Saken oppdateres.