Eksterne skribenter

«Vi har et ansvar for å dele»

Dagens statusoppdatering fra Hanni handler om preses i norske kirke, om Jesus og om å dele.

Helga Byfuglien: «For oss handler ikke dette om politiske spørsmål, men menneskeverd, gjestfrihet, rettferdighet og hvilke verdier vi som et samfunn skal stå for.»

Nettavisen 15. april 2017

Du verden, store filosofiske, eksistensielle spørsmål om rettferdighet og menneskeverd er malplassert i innvandringsdebatten. Noe som i utgangspunktet er urettferdig kan aldri rettferdiggjøres selv om du er biskop og tror på Jesus fra Nasaret.

Det er faktisk ikke greit når mange asylsøkere kaster ID-papirer og lyver om sin opprinnelse og familiebakgrunn.

Det er overhodet ikke greit når flyktninger reiser hjem på ferie etter at de har fått flyktingestatus og oppholdstillatelse, eller søker asyl i Norge for å få tilgang til gratis helsetjenester.

Det er ikke greit når familier sender ungene til Norge i håp om å få kloa i frikostige støtteordninger slik at de kan få ettersendt penger hjem til Afghanistan.

Det er ikke greit når biskop Helga Byfuglien trekker jesuskortet ut av ermet når regjeringen prøver å rydde opp i et asylinstituttet som ikke fungerer etter sin hensikt, men som fortsatt er en humanistisk narrespill der veldedighetsindustrien og asylsøkerne er vinnerne – og de store taperne er de virkelige fattige i verden og norske skattebetalere.

Gjestfrihet er et av de gode gamle hedersordene. Hjertelig mottagelse og raus bevertning gjør oss til gode nordmenn. Det sier Erna Solberg! Ja-da-så. Men hva gjør det med gjestfriheten når gjestene viser seg å være ganske kravstore og utakknemlige? Gjester som breier seg og tar seg til rette, ruller ut teppene og rigger bønnerom i kjelleren og krever kjønnsdelt baderom og smekker opp nye husregler på kjøleskapsdøra? Og når døtrene soler seg toppløs i hagen og fattern griller marinerte svinekoteletter blir gjestene både opprørte og irettesettende.

Hva gjør nordmenn da? De blir feed up. Gjestfriheten går ut på dato.

Byfuglien sier «… at hun er ganske sikker på hva Jesus hadde sagt om asylpolitikken.»

Jesus hadde sannsynligvis sagt at det er bedre å brødfø mange sultne munner i nærområdene med kneippbrød og friskt vann, enn å brødfø noen få lykkelig utvalgte (kanskje) «fake» flyktninger med et koldtbord som bugner av delikatesser og årgangsviner, servert på et sølvfat og hvite duker i Norge.

Jesus hadde sannsynligvis sagt at Helga Byfuglien må skjerpe seg. (metafor :-))

Byfuglien: «… men hvem skulle være bedre i stand til å dele enn oss som er et av verdens rikeste og mest stabile samfunn.»

Nordmenn deler allerede så det monner over skatteseddelen. Ønsker nordmenn å bidra ekstra, bør det skje på frivillig basis, og ikke fordi biskoper som Byfuglien prøver å gi nordmenn dårlig samvittighet. Det er alltid arbeiderklassen som blir sittende med regningen til slutt. Den privilegerte klassen som Byfuglien tilhører beholder sine jobber og frynsegoder. De får heller ikke nabostrøket invadert.

Er det ikke på tide å slutte å misbruke ord som nestekjærlighet, menneskeverd, gjestfrihet, dugnadsånd og rettferdighet i innvandringsdebatten?

Norge er ett av landene i verden som gir mest i bistand per capita. 600 milliarder i bistand siden 50-tallet og 34 milliarder kroner bare i 2016. Dessuten tar Norge imot mange asylsøkere i forhold til folketallet sammenlignet med resten av Europa.

Get real Helga Byfuglien. 

Nettavisen 15. April 2017