Kriminalitet

Svensk utreder ett år etter: har skiftet mening om tiggerforbud

For ett år siden leverte tidligere nasjonal samordner for utsatte EU-borgere, Martin Valfridsson, en utredning hvor han motsatte seg tiggerforbud i Sverige. Ett år og en NRK-dokumentar senere har han endret mening: Nettverket som er avslørt i Bergen ligner det han selv observerte i sin tid som utreder.

NRK Brennpunkts dokumentar «Lykkelandet» om et større rom-nettverk som styrer tigging og prostitusjon har vakt oppsikt i Sverige. Tidligere «nasjonal samordner for utsatte EU-borgere» i Sverige, Martin Valfridsson, har sett dokumentaren og innrømmer at han har skiftet mening om forbud mot tigging. Da han leverte inn sin offisielle utredning for over ett år siden var han motstander av et forbud, til tross for at han observerte lignende nettverk i Sverige.

Brennpunkt har gansket det organiserte tiggeriet i Bergen siden 2015, og har avslørt at personene på toppen av hierarkiet lever høyt på å tvinge andre til prostitusjon, tigging og tyveri. NRK har i ettertid fått kritikk for å ha brukt noen bilder de kriminelle selv har lagt ut i sosiale medier, men som ikke stammer fra deres egen virksomhet. Dette er kritikkverdig slurv – og med de ressursene og den erfaringen NRK har, burde redaksjonen i like stor grad som oss andre være klar over at å benytte bilder/videoklipp fra internett er ren risikosport hvis man ikke sjekker skikkelig – men svekker likevel ikke dokumentarens øvrige innhold.

Valfridsson opplyser at han så lignende nettverk da han utredet saken for svenske myndigheter:

Martin Valfridsson var tidigare Sveriges nationella samordnare för utsatta EU-medborgare. Då motsatte han sig ett tiggeriförbud, men nu har han ändrat sig.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och tyvärr, jag har bytt fot. Det finns så hög grad av utnyttjade, vi kan inte stilla tigande se på när det här händer, säger Martin Valfridsson till Studio Ett.

När slutredovisningen av Martin Valfridssons uppdrag, «Framtid sökes», överlämnades till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i början av 2016 var slutsatserna att polisen behövde ta ett kliv framåt för att stoppa EU-migranternas olagliga bosättningar och att allmänheten skulle sluta skänka pengar till de som tiggde.

Nå vil han at myndighetene skal utrede et nasjonalt tiggerforbud for å få vekk det han mener er fremvoksende parallellsamfunn, da det trengs bedre redskaper for å komme den grove utnyttelsen og kriminaliteten som eksisterer side om side med tilreisende tiggere:

– Som vi pratar om så finns det grov kriminalitet i närheten av de här utsatta. Genom att förbjuda tiggeriet tror jag att man får betydligt bättre redskap från svensk sida att kunna komma åt detta, säger han.

I Studio Ett berättar Martin Valfridsson att det norska nätverket liknar vad han sett i Sverige under sin tid som nationell samordnare. Han betonar att han vill se ett förbud främst för att göra det möjligt att skydda de som utnyttjas.

– Det är farligt att tro att det är så här överallt, för det är det inte. Men man måste kunna uppmärksamma att det faktiskt förekommer väldigt stor och grym utnyttjandegrad av väldigt utsatta personer, säger han.