Terrorisme og ekstremisme

Ni års fengsel for islamisten Ubaydullah Hussain

Norskfødte Ubaydullah Hussain er den første i Norge som er dømt for å ha vervet jihadister til Den islamske staten. Retten ga ham ni års fengsel for å ha utnyttet unge sårbare personer. Den samme Hussain, tidligere frontfigur i jhadistgruppen Profetens Ummah, var med på å gifte bort søsteren til den ene drepte jihadisten han nå er dømt for å ha vervet. Saken HRS brakte til torgs vakte betydelig oppmerksomhet.

Aktor hadde lagt ned påstand om 10 års fengsel, mens dommen ble ni år bak murene, melder TV2.

Omar Cheblal (lue til venstre) fikk hjelp av Ubaydullah Hussain til å gifte seg med en narkoman norsk kvinne. Nå er Hussain funnet skyldig i verving til IS. Foto: Rita Karlsen

Den ene Hussain er dømt for å ha vervet var kun 17 år da han ble stoppet på Landvetter flyplass i Gøteborg. Den andre var 24 år og ble drept i Syria i mars 2015. Dette dødsfallet skapte kontakt mellom Hussain og den dreptes søstre, som igjen førte til at den eldste søsteren på da 28 år, en enslig mor og narkoman, konverterte til islam og ble giftet bort i Tawfiiq Islamisk Senter. Hussain og Proftenes Ummah brukte en mannlig verge og en telefon våren 2015 for å gifte henne bort til landsforviste Omar Cheblal. Cheblal ble deretter drept i kamp for Den islamske staten i månedsskiftet november/desember 2015.

I tillegg er Hussain dømt for å ha tilrettelagt for fem andre i Norge som reiste til IS.