Islam

London: 423 moskeer, mens 500 kirker er lagt ned

Islam fosser frem. På de britiske øyene ser man det særlig i storbyene. Kirker legges ned eller gjøres om til moskeer. Mens en stor kirke knapt har to håndfuller på messen, er moskeen ved siden av stappfull. I 2020 anslås det at det vil være flere praktiserende muslimer enn kristne i Storbritannia. Men det går sikkert bra til slutt. Islam reformeres akkurat som kristendommen.

Store britiske byer har nå en betydelig andel muslimer: Birmingham 21,8 prosent, Bradford 24,7 prosent, og Manchester 15,8 prosent. I Bradford og Leicester er halvparten av barna født av muslimer. Kristendommen er på vei ned mens islam er på vei opp. Siden 2001 er det blitt 500 færre kirker bare i London, mens byen nå har 423 moskeer.

Og det blir flere, og det blir flere.

Dagens demografiske utvikling tilsier at om en generasjon vil tre ganger flere muslimer frekventere moskeer enn kristne vil frekventere kirker.  Mellom 2012 og 2014 identifiserte 1,7 millioner færre briter seg med kristendommen, mens veksten blant muslimer var på nesten en million. Sekulariseringen av den opprinnelige befolkningen er påfallende: I 1983 betraktet 40 prosent briter seg som kristne. I 2014 gjorde 17 prosent det samme.

En analyse av befolkningsstatistikken fra Storbritannias nasjonale statistikkbyrå (ONS) i 2013 anslår at det vil være flere praktiserende muslimer enn kristne innen 2020:

Prof David Coleman, Professor of demography at Oxford University, said: “This is a very substantial change – it is difficult to see whether any other change in the census could have been remotely as big. “But I wonder how far it reflects an overarching change in society where it is more acceptable more normal to say that you are not religious or are not Christian.”

Dr Fraser Watts, a Cambridge theologian, said it was “entirely possible” the people identifying themselves as Christians could become a minority within the next decade on the basis of the figures. “It is still pretty striking and it is a worrying trend and confirms what anyone can observe – that in many churches the majority of the congregation are over 60,” he said.

Keith Porteous Wood, executive director of the National Secular Society, said the long-term reduction of Christianity, particularly among young people, was now “unstoppable”. “In another 20 years there are going to be more active Muslims than there are churchgoers,” he said

Hva vil fremtiden bringe? En kirke og en moské i samme nabolag øst i London. Moskeen rommer kun 100 bedende. Resten legger seg ned på gaten. 

Av Storbritannias minimum 1 700 moskeer, representerer majoriteten av dem fundamentalistisk islam (salafisme/wahabbisme og deobandi-retningen).

Samfunnsrefseren

Danske Poul Henningsen (1894 – 1967) var både samfunnsrefser, revyforfatter, filminstruktør og arkitekt. Om fremtiden sa han følgende:

Alt hvad folk med ubehag nægter at høre noget om, bliver afgørende for vores vilkår årtier efter.

Bytt ut folk med Regjeringen og Stortinget. Der snorkes det noe durabelig.