Eksterne skribenter

Flokkmentalitet om en hjernedød alfahan

Dagens Hanni. Om Witoszek og Trump.

Tittel: Trumps postvitenskapelige samfunn er et skremmende prosjekt. Skribent: Nina Witoszek (forskningsleder Oslo Universitet)

Aftenposten papirutgave 20. april

Undertegnede trodde et øyeblikk at Witoszeks kronikk var en parodi på Blindernmiljøet, eller bare et selvironisk moro-stunt. Det er nok ikke noen av delene.

Du kan blir ganske kortpustet på Blindern. Det er en ganske trang meningskorridor på samfunnsvitenskapelig- og humaniorafakultet. Det er ikke like ille som på amerikanske campuser hvor politisk korrekthet, mikroaggresjoner, sosial justice og safe spaces er blitt et digert problem. Der må du virkelig våkte din tunge, helst holde pusten, slik at ikke folk blir krenket.

Kulturradikale trives også best i flokk. Og de er overrepresentert på Blindern.

Forskere på høyresiden er helt fraværende i humanioramiljøet. Så lenge du holder deg innafor – på den politisk korrekte stien slipper du latterliggjøring, brennmerking, utfrysing og brungrums beskyldninger. Hvis du er globalist, pro-innvandring og miljøforkjemper er du hundre prosent trygg og en del av flokken. Det er ingen tvil om hva du skal mene om sånne figurer som Donald Trump.

Alt henger sammen med alt.

Witoszek skriblerier er bare enda et eksempel på kløften mellom akademia og «de andre» uskolerte aggressive post-neandertalerne uti provinsene, som hyller sånne som Trump, Brexit og nå Marine Le Pen. Forakten er pakket inn i en pen og pyntelig akademisk språkdrakt.

Her er i hvert fall essensen i Nina Witoszek kronikk (min tolkning): Både islamske fanatikere og Donald Trump forakter kvinner. Trump er i tillegg en svindler med ADHD-tendenser som representerer uvitenhet og dårskap (Lars Gule takter), Trump har bygget sin karriere på infame og manipulatoriske strategier som skreddersyr Twitter-budskap opp mot psykologiske profiler av millioner amerikanere (konspiranoia?). Trump lider av en klassisk Dunning-Kruger-syndrom, omnikompetanse og forakt for «eliter» som har resultert i et stupidokrati med den hellige Breitbart-inkvisisjonen i det hvite hus (hvem forakter hvem her?). Trump er en postvitenskapelig manipulatorisk bla-bla-isme fyr som ser på kvinner, liberale muslimer, klimaforskere og forsvarere av liberale demokratier som «vantro».

Nina Witoszek er forskningsleder på Blindern – kanskje hun tuller med oss?

Witoszek og Trump har noe til felles. Begge er sterke personligheter og kan bli svært nedlatende og fordomsfulle ovenfor dem de ikke liker? Hvem som er mest nedlatende er ikke godt å si: Nina Witoszek og hennes venstrevridde kumpaner på Blindern eller president Donald Trump og hans Breitbart våpendragere?

Witoszek og Trump er dårlig match.