Innvandring

– Søk om asyl, så gir de deg penger

Dansk TV 2s dokumenterer at ulovlige innvandrere og andre instruerer nyankomne om hvordan de kan lyve seg til opphold. I dokumentaren "Illegal i Danmark" får TV-kanalens utsendte en rekke råd om hvordan de skal gå frem for å svindle danske myndigheter. Udlændingestyrelsen sier at det er et stort problem at ulovlige innvandrere søker om asyl selv om de ikke er berettiget til det.

Det anslås at flere tusen innvandrere oppholder seg ulovlig i Danmark. Men hvordan kan de overleve i et gjennomkontrollert land som Danmark? Hvordan skaffer de seg inntekt, hvem tjener på at de er i landet og hvordan unngår de myndighetene? Dette er spørsmål som dansk TV 2 stiller i dokumentaren «Illegal i Danmark». Første del sendes i kveld (torsdag 30. mars).

TV-kanalen har sendt «Hassan» og «John», med henholdsvis pakistansk og nigeriansk bakgrunn, inn på sentralstasjonen i København uten papirer, og gitt dem 30 dager til å skaffe seg et sted å bo og en inntekt som ulovlig innvandrer, mens de filmer med skjult kamera. De to oppsøker en rekke steder: Sentralstasjonen, kiosker, Folkets Park i den innvandrertette bydelen Nørrebro, en moské eller bare tigger på gaten.

Uansett hvor de står og går, får de råd fra tidligere landsmenn om hvordan de skal lyve seg til opphold i Danmark: – Søk om asyl, så gir deg penger. Begge to blir hele tiden oppfordret til å lyve om sin bakgrunn for å svindle danske myndigheter.

«Hassan» oppsøker blant annet sitt trossamfunn, og utenfor moskèen treffer han to pakistanske menn som deler ut flyers. Mennene gir umiddelbart «Hassan» råd om hvordan han kan lyve seg til opphold:

– Du er som en bror for meg og pakistaner som jeg, så det er ikke noe problem, sier den ene. – Jeg vil gi deg et godt råd. Du skal søke om asyl her i landet. Du må snekre sammen en god asylsak og den må du studere nøye. Si. «Jeg har flyktet på grunn av en bestemt person, og mitt liv er i fare, utbroderer han, og legger til: – Si «Altaf Hussein» [grunnleggeren av det sekulære politiske partiet Muttahida Qaumi Movement (MQM), som er kontroversielt i Pakistan. Reds.anm] har utnyttet meg, uten at jeg visste det, og nå er politiet etter meg» og «hvis jeg forlater MQM, så slår de meg ihjel».

Den andre følger opp: – De vil prøve å skremme deg og gjøre ditt og datt for å få deg til å snakke sant. Så bare si: «Hvis dere vil slå meg ihjel, så gjør det, men jeg snakker sant». Si at din kamerat ble drept og at det var derfor du flyktet, foreslår han.

Den danske Utlendingsstyrelsen bekrefter at det er store problemer med ulovlige innvandrere som søker om asyl uten å være berettiget til det. TV 2 har gjennomgått 500 avgjorte asylsaker fra 2016, og i over halvparten av dem skyldes avslaget at asylsøkerens forklaring var enten helt eller delvis oppspinn.

Det billede genkender Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph:

– Det er ikke noget ukendt fænomen. Der er nogen, der kommer med historier, som ikke har hold i virkeligheden – forklaringen hænger simpelthen ikke sammen – og derfor kan vi ikke give asyl, siger han.

Ifølge Rigspolitiet har det aldri vært siktet så mange ulovlige innvandrere i Danmark som nå. I 2016 siktet Københavns Politi 833 personer for ulovlig opphold. Av dem hadde minst 119 identitetspapirer fra Italia og 88 fra Spania. Det skyldes at særlig afrikanske innvandrere spekulerer i å skaffe seg oppholdstillatelse i Italia før de setter kursen mot velferdsstatene i Nord-Europa. Politiet kaller det «Italia-finten»: Når disse innvandrerne blir pågrepet for å oppholde seg ulovlig i europeiske land, er de nemlig sikret å bli returnert til Italia fremfor hjemlandet, og kan dermed raskt ta seg tilbake til landene de ble utvist fra eller øvrige EU-land.

Nigerianske «John» får på sin side råd av andre nigerianere om å skryte av Danmark når han søker om asyl. Og ikke minst: minne om hvor viktig det er at menneskerettighetene blir overholdt.

– Si at de truer din familie og vil ha penger av deg, ellers dreper de deg. Det kan godt la seg gjøre å få asyl hvis du sier det. Du må ikke nevne at du har kommet for å arbeide. Du skal bare si at ditt og din families liv er i fare. Og så roser du dem for å overholde menneskerettighetene, sier en.

I det hele taget bliver de to muldvarpe i løbet af eksperimentet opfordret til at være rigtig grundige omkring deres asylhistorie.

– Du bliver nødt til at sætte dig ned og finde ud af, hvad du vil sige. Og analysere tingene. Måske skulle du nævne Boko Haram, siger en af de nigerianske mænd, som John Nakibo mødte i Folkets Park.

Første del av TV 2s dokumentar sendes i kveld. Den kan også sees her.