Terrorisme og ekstremisme

London-terroristen: -En vennlig mann med et ondt blikk

Konvertitten Khalid Masood drepte fire og skadet rundt 40-50 personer på onsdag ved det britiske parlamentet. Hvem var mannen bak dette vanvittige bil- og knivangrepet? Mannen som konverterte under et fengselsopphold var vennligheten selv, ifølge naboer. Med de kan også fortelle det motsatte: Når det ble snakk om religion/islam skiftet han ham og fikk et hardt ansiktsuttrykk. Den tidligere voldsdømte terroristen konverterte til islam antakelig under et fengselsopphold i 2003, dro deretter til Saudi-Arabia på et lengre opphold.

Nok en mann (75) er avgått med døden etter skadene Khalid Masood påført flere titalls mennesker onsdag i London. Handlingen, som går inn en lengre rekke terrorhandlinger siste to årene, og som forteller oss at Europa er rammet av en kulturell katastrofe, etterlater selvsagt spørsmålet: Hvem var denne terroristen?

Den sedvanlige vennlige naboen

Khalid Masood (52) ble født i Kent i England som Adrian Russell Elms, og bodde mesteparten av livet sør i landet før han flyttet til innvandrertette Birmingham, der særlig pakistanere utgjør en betydelig befolkningsgruppe. Masood beskrives av naboer som en «nice guy» med et «normalt familieliv». Om han hadde tre eller fire barn kjenner ikke naboene til. Han var glad i hagearbeid, og gikk typisk kledd i sportsklær, men tok på kjortelen når han skulle i den lokale moskeen der han var en flittig gjest, heter det. Naboene er «sjokkerte» over at den hyggelige, men noe reserverte, bodybuilderen Masood endte sitt liv som terrorist.

“He washed his car, mowed his lawn,” said Ciaran Molloy, 27, a mailing machine engineer who lived overlooking Masood’s new-build house.  “He was quite friendly, polite in every interaction.

“It’s a shock to know he did what he did. It’s a shock to know he lived across the road.”

Mr Molloy said Masood would mostly be seen wearing “gym clothes, a tracksuit, although I did sometimes see him in Muslim dress.”

Et barn forteller om en mann som kunne spille fotball med dem, mens en annen nabo forteller at Masood og familien levde tilbaketrukket.

Den harde siden

Til The Sun forteller to andre naboer en noe annen historie, om en mann med et ondt og hardt blikk når religion kom på banen:

But describing his “split personality”, Anna revealed: “His face would change in a moment and his eyes would go hard and look evil.

“He often went off about how British people didn’t bring up their kids right and sent them to poor standard schools.

“I am a Catholic and he had a go at me saying the school I sent my children to was rubbish and not as good as Muslim schools.

Det kriminelle rullebladet til Masood er preget av vold gjennom 20 år. Flere ganger gikk han til knivangrep, sist i 2003, og det var under dette siste fengselsoppholdet man antar at han konverterte. Etter det siste fengselsoppholdet dro han til Saudi-Arabia i 2005, angivelig som engelsklærer for arabiske studenter der. Han skal ha oppholdt seg i Saudi-Arabia i fire år, forteller The Sun. Tilbake i Storbritannia tok han seg en lærerjobb, før han i 2012 startet opp egen bedrift som tilbød engelskspråklig undervisning.

Khalid Masoods liv prøves reddet. Selv tok han fire liv og kvestet rundt 50 mennesker.

Bånd til jihadister

Britiske sikkerhetsmyndigheter hadde han under overvåkning for et par år siden, mistenkt for å støtte voldelig ekstremisme, men han ble ansett som en «perifer figur», og myndighetene mistet interessen for ham.

Ifølge Reuters pleide Masood omgang med folk som ønsket å verve seg til jihad i utlandet.

«The people he was hanging out with did include people suspected of having an interest in traveling to join jihadi groups overseas but the attacker himself never did so,» the source said.

På NRK radionyheter i går, sa London-korrespondenten Espen Aas at bare i London har myndighetene oppsikt med hele 3 000 potensielt voldelige islamister/jihadister. Dette sier mye om potensialet for nye terrorhandlinger begått av personer som går under radaren til myndighetene. Særlig når så enkle midler som en bil og en kniv kan benyttes mot tilfeldige personer i det offentlige rommet.

Til sammen ni personer er arrestert i forbindelse med terroren i London.