Aktuelt

Arvet fra Trump…?

Forfatter og satiriker Dagfinn Nordbø tar et oppgjør med folk som i sosiale medier reagerer på såkalt venstrevridd humor i NRK, og kommer med en oppsiktsvekkende opplysning: skjellsordet Mainstream media er visstnok arvet av det ultimate hatobjektet Donald Trump.

Forfatter og satiriker Dagfinn Nordbø reagerer på folk som er kjipe nok til å reagere på NRKs ensformige humor, og har skrevet en snutt om det i VG. Debatten til side, humor er jo en meget personlig greie, for de fleste spiller det jo ingen rolle om den er høyre eller venstre så lenge den treffer og er morsom: Nordbø deler en oppsiktsvekkende opplysning. For som alltid: ondets rot er – i likhet med norsk satire: forutsigbart – Alle Problemers Mor: Donald Trump.

Hvis dette er presisjonsnivået til dagens satirikere, så er det kanskje ikke så rart satiren ofte bommer og gir selv upåklagelige venstremenn som Klassekamp-redaktør Bjørgulv Braanen dårlig smak i munnen?

– Slik har jo Frp holdt på helt siden Carl I. Hagen hadde svarte hår på brøstet, det nye er at skjellsordet «mainstream media» (arvet fra Trump) er med, satiriserer satirikerenNordbø i VG.

Jasså, er det?

Mainstream media, forkortet MSM, er ganske enkelt en måte å beskrive etablerte eller tradisjonelle medier som er «utbredt via de største distribusjonskanalene, og derfor representerer hva majoriteten av mediekonsumentene sannsynlig vil møte. I henhold til særlig en amerikansk diskusjon, betegner begrepet også de mediene som viderebringer rådende tanker, politisk oppfatning og påvirkning» på. Med andre ord: NRK, VG, Aftenposten, Dagbladet og så videre.

Er det i det hele tatt et skjellsord? Bare blant innesnødde mennesker, som åpenbart oppfatter seg som i evig, underlegen opposisjon til det bestående selv når de like åpenbart ikke er det. Og da er jo ikke ordet «mainstream» noe adelsmerke, er det vel? Selvbildet som en barsk minoritet som sparker Makta! blir jo en smule utfordret når man i realiteten er en del av hovedstrømmen og derfor aldri utfordrer den herskende konsensus.

For ordet og dets definisjon er faktisk så vanlig i dagligtale at det er oppført i Oxfords ordbok og på Wikipedia, norsk som engelsk. Det ble første gang brukt i denne betydningen på 1950-tallet. I Norge er det forsøkt å oversatt til etablerte medier, hovedmedia, gammelmedia og tradisjonelle medier, men det er jo krøkkete og langt å skrive når man heller kan ty til forkortelsen. Alle, tydeligvis bortsett fra enkelte, vet hvilke medier «MSM» er ment å beskrive: Det er de dominerende mediene. Det ble ikke oppfunnet og kom ikke – det heller – med Trump.

Det minner igrunn ikke så lite som den gangen en eller annen – jeg husker ikke lenger hvem – kjekt hevdet at bruken av forkortelsen MENA var et tegn på at man hadde med konspirasjonsteoretikere å gjøre. MENA (norsk: MØNA) er imidlertid en meget vanlig forkortelse for en region som har visse fellestrekk: Middel East and North Africa (MidtØsten og Nord-Afrika). Det vil si vanlig i resten av verden, om ikke i Norge. Her ble det en stund tatt som superbevis på at man var en suspekt type.

Humor og satire skal etter sigende være banebrytende, så kanskje ville NRKs komiske forfattere stått seg på å fremstå som litt mindre provinsielle og akterutseilte og litt mer aktuelle enn tilfellet er i dag?