Terrorisme og ekstremisme

Skulle lage «blodbad» i Europa

To skandinaviske statsborgere er pågrepet i Tyrkia. Begge skal ha fått opptrening hos Den islamske staten for å utføre terror på europeisk jord. Begge var utstyrt med falske identiteter. Den ene mannen, fra Malmö, kidnappet sine to døtre i 2014 og tok dem til Syria. Ekskona klarte å få barna tilbakeført til Sverige. De arresterte hevder de dro til Syria for å "hjelpe muslimer med mat og forsyninger".

Den ene arresterte er en 38 år gammel svensk statsborger opprinnelig fra Irak. Den andre er en 45 år gammel dansk statsborger opprinnelig fra Libanon. Ifølge tyrkiske medier har begge fått opptrening i våpenhåndtering og utvikling av bomber, skriver Sydsvenskan.

Kidnappet barna

Den svenske statsborgeren kidnappet sine to døtre i 2015 under en ferie i Tyrkia og førte dem over grensen til Syria. Jentene var bare tre og seks år gamle da dette skjedde. Mannen har selv lagt ut foto på Facebook der han poserer som IS-kriger, og med de små jentene i niqab. Moren fikk menneskesmuglere til å hente ut barna.

IS-krigerens egne foto fra Facebook. Jentene er svenske statsborgere.

Bodde i Qatar i en periode

Den svenske statsborgeren fant seg ikke til rette i Malmö. Han var ofte arbeidsløs og jobbet svart. Eks-kona sier følgende:

– Han såg ingen mening med någonting. Han orkade inte ta ut barnen, ville aldrig gå på restaurang eller göra någonting tillsammans. Han hade kämpat så med sin utbildning och sen fanns inga jobb, berättade hans fru, i reportaget kallad Amina.

Ifølge Amina ble mannen radikalisert under et lengre opphold i Qatar. Han tok med seg familien til denne Gulf-staten for å prøve å få en ny start på livet, heter det.

Alvorlige trusler

Amina og døtrene skal ha mottatt drapstrusler fra eksmannen. Hun frykter at han nå utleveres til Sverige.